Powiedz, co byś zjadła, a dowiesz się, czego ci brakuje
Zachcianki żywieniowe na słone czy słodkie to sygnał, że nasz organizm potrzebuje określonych minerałów. Nie zawsze jednak wiemy, które z nich uzupełnić.
Gdy masz ochotę na makaron, być może brakuje ci energii, której dostarczają węglowodany? Czekolada poprawia samopoczucie… Jednak nie tłumacz sobie, że od razu musisz zjeść tabliczkę.
Zwykle odpowiadają za nie niedobory chromu, magnezu, wapnia, cynku i witamin z grupy B, które odgrywają ważną rolę w metabolizmie glukozy. Często stoją też za tym zaburzenia gospodarki hormonalnej. Chrom pomaga regulować poziom cukru we krwi, uzupełnienie go zapobiega skokom insuliny i zmniejsza apetyt. Dziennie zapotrzebowanie na ten pierwiastek wynosi 50-200 mikrogramów. Jego źródłem są zielony groszek, pomidory, pomarańcze i pieczywo pełnoziarniste. Witaminy z grupy B wspomagają metabolizm węglowodanów. Słodycze i tłuste jedzenie zakwaszają organizm, a to zaburza florę jelitową i odczuwasz braki witamin. Uzupełnisz je, jedząc kasze, tłuste ryby, orzechy i wątróbkę.
Niektórzy do wszystkiego dodają papryczki chili. To może być spowodowane niedoborem cynku. Dobrym jego źródłem są czosnek, pestki dyni i słonecznika, jaja, rośliny strączkowe. Ochota na pikantne dania może też wynikać z zaburzeń przemiany materii, a ostre jedzenie ją poprawia.
Jeśli pijesz dużo kawy, wypłukujesz magnez i wapń.
Alkohol prowadzi do odwodnienia i zaburzenia gospodarki elektrolitowej. Dochodzi do utraty sodu, potasu, magnezu i wapnia.
Kawa i alkohol wypłukują też witaminy z grupy B.
Krwisty stek?
Apetyt na czerwone mięso to sygnał, że twój organizm ma niedobór żelaza, białka i witamin z grupy B. To najłatwiej przyswajane żelazo znajdziesz w wołowinie i wątróbce.
Słone?
Jeśli nagle rzucasz się na paczkę chipsów, organizm potrzebuje wapnia. Poziom tego minerału podnosi sód, który jest w soli. W takiej sytuacji zjedz twaróg lub wypij kefir.
Kwaśne?
Takie smaki świadczą o niedoborze magnezu lub o słabym zakwaszeniu żołądka. Aby go wspomóc, 15 minut przed posiłkiem pij szklankę wody z dwoma łyżeczkami octu jabłkowego.
Lody?
Mogłabyś je pochłaniać codziennie. Pewnie dlatego, że brakuje ci żelaza. Znajdziesz je w mięsie i jajach oraz roślinach strączkowych i zielonych warzywach liściastych.
Czekolada?
Za takim pragnieniem zwykle stoi brak magnezu oraz witamin z grupy B. Możesz je uzupełnić, gdy zaczniesz regularnie jeść nasiona słonecznika bogate i w magnez, i witaminy.
Nabiał?
Ochota na żółte sery, twaróg czy jogurt może wynikać z chęci poprawienia sobie… humoru!
Zobacz także: