Prawdy i mity o tranie
Jest bardzo zdrowy - to fakt, ale czy można stosować go zawsze?
Mit. Nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, w które bogaty jest tran, korzystnie wpływają na rozwój mózgu już od okresu płodowego dziecka. Kobiety w ciąży powinny pić tran, oczywiście pod kontrolą lekarza.
Fakt. Tranu i witamin nie stosujmy podczas antybiotykoterapii, ponieważ wspomagają wówczas nie tylko osłabiony organizm, lecz także bakterie czy wirusy, które wywołują chorobę. Podawajmy go po zakończeniu kuracji.
Mit. Długotrwałe stosowanie wysokich dawek tranu może doprowadzić do przedawkowania witaminy A lub D, co może się objawiać m.in. wielomoczem, powiększeniem wątroby i śledziony, zaburzeniami neurologicznymi i bólami głowy.
Fakt. Zawiera on bowiem duże ilości witaminy D, a produkcja jej latem, pod wpływem słońca, jest dość wzmożona i łatwo może dojść do przedawkowania. Natomiast jak najbardziej zaleca się picie tranu jesienią i zimą, w sezonie przeziębień.