Reklama

Prosty przepis na śliwowicę. Babcina nalewka to remedium na różne dolegliwości

Niestrawność, wysoki cholesterol, zaparcia? Prawdziwa śliwowica to eliksir na te problemy. O jej prozdrowotnych właściwościach wiedziały już nasze babcie, które przygotowywały trunek domowej roboty. Jak zrobić nalewkę ze śliwek węgierek? To nic trudnego. Wystarczą cztery składniki i cierpliwość, bo jej przygotowanie zajmuje trochę czasu.

Domowa nalewka ze śliwek węgierek ma niezapomniany smak. Oprócz takich walorów, prawdziwa śliwowica ma również prozdrowotne właściwości. Nalewka zawiera antyoksydanty, które służą wsparciem dla układu odpornościowego i zmniejszają stany zapalne w organizmie. Co więcej, taka nalewka pomaga w problemach, które dotykają nasz układ pokarmowy.

Przygotowanie domowej śliwowicy to nic trudnego. Warto jednak pamiętać o tym, aby do tradycyjnej receptury wybrać mocno dojrzałe owoce i stosować się do wskazówek. Im trunek będzie dłużej leżakował, tym pełnia jego smaku będzie większa.

Reklama

Zobacz również: Połączenie tych produktów to piekło dla żołądka. Wzdęcia to nie wszystko

Śliwowica - przepis na nalewkę ze śliwek węgierek

Przepis na śliwowicę domowej roboty jest bardzo prosty. Wymaga wykorzystania 4 składników.

Składniki:

  • 1,5 kg śliwek węgierek
  • 0,7l spirytusu
  • 0,7l wódki
  • 400 g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Umyj, a następnie pozbaw pestek śliwki. Tak przygotowane, włóż do dużego słoika.
  2. Zalej wódką i wymieszaj ze spirytusem.
  3. Zakręć słój i odstaw na 3-4 tygodnie.
  4. Gdy "leżakowanie" mikstury dobiegnie końca, odlej alkohol, zasyp cukrem śliwki. Ponownie zakręć słoik i znowu odstaw na 3-4 tygodnie.
  5. Syrop przelej do alkoholu i wymieszaj.
  6. Po 2-3 tygodniach możesz przefiltrować nalewkę. Pamiętaj o tym, by nalewka znajdowała się w zamkniętym słoiku lub butelce.

Do śliwowicy domowej roboty idealnie sprawdzą się również wędzone śliwki.

Zobacz również: Woda z ogórków kiszonych - eliksir składników aktywnych biologicznie

Śliwowica - właściwości prozdrowotne

W jakich dolegliwościach polega nalewka ze śliwek węgierek? Prawdziwa śliwowica to leczniczy napój, który jest pełen witamin i związków mineralnych. A te, jak wiadomo, mają korzystny wpływ na nasze zdrowie.

Śliwki węgierki zawierają witaminę C, która wspiera organizm w walce z wolnymi rodnikami tlenowymi. Ten silny antyoksydant zmniejsza stan zapalny w organizmie i spowalnia proces starzenia komórek. Śliwowica działa zatem na nasz organizm m.in. antyoksydacyjnie, moczopędnie, oczyszczająco i przeciwmiażdżycowo.

Prawdziwa śliwowica jest również bogata w:

  • beta-karoten i witaminę K,
  • wapń, potas i magnez mające dobroczynny wpływ na nasz układ krążenia. Takie połączenie obniża ciśnienie krwi i pomaga pozbyć się obrzęków i wodnego cellulitu,
  • jod, dzięki któremu tarczyca prawidłowo funkcjonuje,
  • kwasy organiczne, w tym jabłkowy, winowy i cytrynowy, które pobudzają wydzielanie soków trawiennych i zmniejsza ryzyko zaparć.

Zobacz również: Pijesz kawę w drugiej połowie dnia? Mogą cię czekać przykre konsekwencje

Śliwowica - na co pomaga

Nalewka ze śliwek węgierek może pomóc m.in. przy zgadze, zaparciach, niestrawności, wzdęciach, bólu brzucha, zatruciach pokarmowych, miażdżycy, wysokim cholesterolu i umiarkowanym nadciśnieniu.

Śliwowica - kto nie powinien jej pić

Chociaż śliwowica ma wiele cennych dla zdrowia właściwości, pamiętajmy, aby spożywać ją z umiarem! Dzienna dawka mikstury wynosi 60 ml i nie powinniśmy jej przekraczać. Spożycie nalewki ze śliwek węgierek powinny ograniczać osoby zmagające się z dną moczanową, cukrzycą i insulinoodpornością.

Kto nie może pić śliwowicy? Znajduje się ona na "czarnej liście" w następujących przypadkach:

  • alergia na śliwki,
  • ciąża i laktacja,
  • alergia na alkohol,
  • stosowanie leków, które wchodzą w reakcję z alkoholem,
  • stan zapalny jelit,
  • stan zapalny żołądka,
  • wrzody żołądka,
  • wrzody dwunastnicy.

Śliwowicy nie powinny spożywać dzieci i młodzież do ukończenia 18. roku życia.

***

Zobacz również: 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: niestrawność
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy