Reklama

Rzeżucha nie tylko od święta

Nazywana jest też pieprzycą siewną i kojarzy się z Wielkanocą. Ale warto po nią sięgać przez cały rok, tym bardziej, że łatwo ją wyhodować.

Działanie

Warzywo to wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami. Zapobiega osteoporozie, ponieważ ma duże ilości wapnia. 

Jest też bogate w jod - ważny przy nadczynności tarczycy oraz żelazo i magnez - pierwiastki, które pomogą pokonać anemię i zmęczenie. 

Rzeżucha obniża też poziom cukru we krwi. 

Składniki

Opakowanie rzeżuchy, wata lub lignina, woda.

Przygotowanie

Watę lub ligninę włóż do naczynia (np. talerza, miseczki, niezbyt wysokiej doniczki). Wyrównaj powierzchnię, ale jej za bardzo nie ugniataj. 

Watę/ligninę zwilż wodą, a następnie równomiernie rozsyp nasiona rzeżuchy. Ponownie spryskaj wodą. 

Reklama

Tak posianą rzeżuchę postaw w ciepłym i dobrze nasłonecznionym miejscu. Trzeba ją codziennie podlewać. 

Pierwsze nasiona powinny wykiełkować po dwóch dniach.

Zobacz także:

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: rzeżucha | sadzenie | kiełki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy