Reklama

Sięgnij po koperek

Kochamy go z powodu wspaniałego aromatu, ale ma też sporo leczniczych właściwości. Najkorzystniej wpływa na trawienie.

Zawarte w koprze ogrodowym olejki eteryczne stymulują wydzielanie żółci oraz soków trawiennych, pobudzają perystaltykę jelit, pomagają w przypadku kolek i gazów. Codzienne dodawanie koperku do potraw oraz jedzenie przyrządzonej z niego zupy zmniejsza stany zapalne stawów i łagodzi ból towarzyszący ich reumatoidalnemu zapaleniu. 

Przyprawa ta działa też antybakteryjnie oraz obniża stężenie cholesterolu LDL, oraz trójglicerydów we krwi. Z kolei napar z nasion kopru ogrodowego działa uspokajająco - taką herbatkę podaje się przy bezsenności i bólach głowy. Warto ją też pić, by wspomóc pracę nerek i oczyścić organizm z toksyn.

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy