Reklama

Szczęście na talerzu

To co jesz ma wpływ nie tylko na twoją sylwetkę i zdrowie, ale także na psychikę. Chcesz cieszyć się życiem i nie dać się chandrze? Przejdź na dietę szczęścia.

Witaminy z grupy B. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Do codziennej diety włączmy pieczywo z grubego przemiału, płatki owsiane, kaszę gryczaną, groch, fasolę, soczewicę, orzechy, chudą wołowinę.

Do witamin z tej grupy zaliczana jest również cholina, która poprawia koncentrację i zmniejsza nadpobudliwość nerwową. Jej naturalnym źródłem są: warzywa liściaste, kiełki pszenicy, drożdże, żółtko jaj, wątroba i soja. D

Kwasy omega 3. Okazuje się, że ich odpowiednia ilość w organizmie może regulować nastrój, chronić przed rozwojem depresji i zmniejszać agresję towarzyszącą stanom stresowym. Te cenne kwasy znajdziemy przede wszystkim w olejach roślinnych i morskich rybach. Sięgajmy głównie po olej lniany, rzepakowy, sojowy i tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela, śledź czy halibut.

Reklama

Magnez. Uzupełnianie diety tym pierwiastkiem łagodzi objawy zmęczenia, rozdrażnienia, zaburzeń snu, poprawia ogólną wydolność fizyczną i psychiczną. Naturalnym jego źródłem są m.in. banany, warzywa liściaste, orzechy, pieczywo pełnoziarniste, kasze gruboziarniste, migdały, kakao, czekolada i mięso.

Nasza rada: Jeżeli chcemy zachować dobry nastrój nasza dieta powinna być urozmaicona. W codziennym menu powinny się znaleźć pełnoziarniste produkty zbożowe, mięso lub ryby, warzywa, owoce, produkty mleczne i oleje roślinne w odpowiednich proporcjach.

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: depresja
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy