Reklama

Tak poprawisz wyniki morfologii

Jeśli stale jesteś zmęczona, osłabiona, rozkojarzona i marzniesz? Możesz mieć anemię. Wykonaj badanie krwi. Gdy potwierdzi tę diagnozę, uzupełnij niedobory żelaza.

Gdzie jest go najwięcej?

Bogatym źródłem żelaza jest mięso wołowe i wieprzowe oraz wątroba z tych zwierząt. Sporo tego pierwiastka znajduje się też w zielonych warzywach liściastych (szpinak, sałata, rukola, natka), roślinach strączkowych, pełnych ziarnach zbóż, orzechach, świeżych i suszonych owocach. 

Ważne

Pamiętaj jednak, że najlepiej przyswajalne jest żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych. Jego wchłanianie kształtuje się na poziomie około 58 procent, natomiast żelazo z produktów roślinnych jest przyswajane tylko w ośmiu procentach.

Co zwiększa przyswajanie żelaza?

Mięso zawsze jedz z warzywami bogatymi w witaminę C, np. papryką, natką, rukolą, brokułami, kapustą, także kiszoną. Sałatki skrapiaj sokiem z cytryny. Mięsnych posiłków staraj się nie popijać herbatami ani kawami, gdyż zawierają taninę i kazeinę - związki hamujące przyswajanie żelaza. 

Zobacz także:

Reklama


Rewia
Dowiedz się więcej na temat: anemia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy