Reklama

Trzy rady na zgagę

Najczęściej pojawia się po przejedzeniu. Jak sobie z nią radzić?

Jedz kleik z siemienia lnianego 

Płaską łyżkę ziarenek całych lub zmiksowanych w młynku do kawy zalej szklanką zimnej lub ciepłej wody, odczekaj pół godziny, aż puszczą klej. Pij dwa razy dziennie na pół godziny przed posiłkiem, najlepiej na czczo przed śniadaniem i przed kolacją. 

Pij napar z kminku 

Najlepiej w postaci herbatki: 2 łyżeczki kminku zalej szklanką wrzątku. Parz przez 10 minut pod przykryciem, odcedź ziarenka na sitku do herbaty, przestudź i pij po posiłkach. Możesz także po obfitym posiłku zjeść dwie łyżeczki mielonego kminku i popić go szklanką wody. 

Reklama

Spożyj łyżeczkę musztardy 

Zawiera ona bowiem ziarna gorczycy, które mają mnóstwo minerałów i właściwości zasadowe, które neutralizują kwasy żołądkowe. A także przyspieszają trawienie tłuszczów, których nadmiar w diecie jest często przyczyną zgagi. Tak więc gdy poczujesz pieczenie w przełyku, po prostu weź łyżeczkę dobrej jakości musztardy do ust, rozpuść ją w ustach i połknij. 

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy