Reklama

Wielkanoc alergika – jak sobie poradzić?

Pyszności na świątecznym stole nie każdemu służą. Ale coś trzeba jeść.


Najbardziej uczula jajko, a właściwie białko. Ale zdarza się, że ktoś w ogóle nie może ich jeść.

Rada: wypróbuj jaja przepiórcze. Rzadziej wywołują reakcje alergiczne.

Pamiętaj też, że można upiec ciasto bez jaj. Składniki skutecznie połączy purée z warzyw lub owoców. Najprostszym jest purée z bananów  – 1 banan zastępuje 1 jajko. 

Uczuleni na pszenicę

  W tym przypadku zwykłą mąkę  lepiej zamie- nić na orkisz,  żyto lub owies.  
 
 Czym zastąpić nabiał? 

Reklama

Mleko od krowy zastąp migdałowym czy ryżowym, które łatwo przygotujesz  w domu (moczysz migdały, odcedzasz, zalewasz wodą  i miksujesz). Masło w ciastach zamieniasz na olej.

Dodatkowe rady: 

Pamiętaj, że najbardziej uczulające są migdały.  Spróbuj  zastąpić je orzechami włoskimi.

Osoby uczulone na miód mogą wypróbować syrop  z agawy lub klonowy. 

Unikaj wieprzowiny i cielęciny. Jedz drób lub królika.      

IK

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy