Reklama

Właściwości lecznicze aronii

Aronia jest w smaku cierpkim owocem, dlatego nie cieszy się sporym zainteresowaniem. Jednak przygotowane z niej przetwory to źródło witamin i substancji odżywczych. Aronię rzadko można spotkać w przydomowych ogródkach. Mimo to warto ją posadzić, by cieszyć się jej właściwościami. Jak przygotować sok z aronii?

Jakie właściwości ma aronia?

Aronia jest przede wszystkim bogata w witaminy z grupy B oraz witaminę C. To także źródło błonnika oraz przeciwutleniaczy. Dodatkowo aronia zawiera magnez, potas, wapń, mangan oraz cynk. 

Uznaje się, że aronia może wykazywać właściwości przeciwdziałające występowaniu miażdżycy, a także może obniżać poziom glukozy we krwi. Do tego aronia wspiera pracę trzustki i wątroby, a także łagodzi dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego takie jak bóle brzucha lub nudności. 

Właściwości antynowotworowe aronia wykazuje dzięki zawartym w niej flawonoidom. Ponadto może korzystnie wpływać na serce, minimalizować ryzyko zawału oraz obniżać ciśnienie. Aronia ma działanie przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne, a do tego pozytywnie wpływa na odporność organizmu. Spożywanie aronii może opóźniać proces starzenia organizmu. 

Aronia w ogrodzie

Reklama

Mimo że aronia jest łatwa w uprawie i nie ma wielu wymagań, to decydując się na posadzenie aronii w przydomowym ogrodzie, warto pamiętać o kilku kwestiach. Aronię najlepiej sadzić późną jesienią lub wczesną wiosną. Koniecznie musi rosnąć w nasłonecznionym miejscu. 

Aronia lubi podłoże żyzne, próchnicze i lekko kwaśne. Mimo że susza jej nie przeszkadza, istotne jest podlewania aronii podczas dojrzewania owoców. Aronia nie jest narażona na choroby i szkodniki, a do tego jest odporna na mróz.   

Ponadto aronia stanowi ozdobę każdego ogrodu. Jesienią jej liście nabierają pomarańczowo-czerwonej barwy i w ten sposób wyróżnia się na tle innych roślin swoim intensywnym kolorem. 

Jak zrobić sok z aronii?

Mimo że owoce aronii na surowo są cierpkie, to są chętnie wykorzystywane do przygotowywania nalewek, soków oraz dżemów. 

Do przygotowania soku z aronii potrzebujemy kilograma owoców aronii, 150 gramów cukru oraz wody. 

Owoce aronii należy dokładnie umyć i pozbawić szypułek. Tak oczyszczone owoce wsypujemy do garnka i zalewamy szklanką wody. 

Aronię należy podgrzewać na dużym ogniu. To sprawi, że owoce puszczą sok. Bardzo ważne jest ciągłe mieszanie. Gdy sok zacznie się gotować, ogień należy zmniejszyć i podgrzewać go przez jeszcze pół godziny. Po tym czasie tak przygotowany sok z aronii należy przecedzić w celu pozbycia się skórek owoców. 

Następnie dodajemy do niego cukier. Sok z aronii należy ponownie zagotować i przelać do słoików lub butelek. 

Czytaj więcej:

Siedem naturalnych syropów, które warto mieć w domowej apteczce

Kakao poprawia ostrość widzenia

Kawa zmniejsza ryzyko chorób wątroby

Zobacz także:

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: aronia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy