Reklama

Zdrowe słodkości

​Za przyjemność jedzenia słodyczy przychodzi nam często słono zapłacić. Bo słodycze to puste kalorie. Na dodatek jeszcze uzależniają jak narkotyk - im więcej jemy, tym większy czujemy do nich pociąg. Nie zawierają żadnych korzystnych dla zdrowia składników, za to są źródłem tłuszczów i cukrów. Te zaś po zjedzeniu są błyskawicznie przyswajane. A jeśli zjemy ich za dużo, są odkładane w tkance tłuszczowej, sprzyjając otyłości, cukrzycy, chorobom serca i układu krążenia, a także próchnicy zębów. Na szczęście nie trzeba z nich całkowicie rezygnować.

Istnieje wiele zdrowych alternatyw dla niezdrowych słodyczy, np. domowe kisiele, galaretki, sorbety czy budynie. Zawierają stosunkowo niewiele kalorii, a jedzone z umiarem nie tuczą. Wszystko dlatego, że słodki smak zawdzięczają owocom (świeżym i tym suszonym) oraz zdrowym słodzikom, jak stewia, ksylitol, erytrytol. 

Domowe słodkości nie tylko świetnie smakują i zaspokajają apetyt na słodycze, ale także mogą leczyć. Jednak nawet najzdrowsze domowe słodycze w nadmiarze mogą tuczyć. Pamiętaj, że jednoporcjowe gotowe kisiele i budynie instant nie są zdrowe. W ich składzie jest np. utwardzany tłuszcz palmowy, emulgatory, stabilizatory, zagęstniki, aromaty i barwniki.

Reklama

Domowe ciasteczka

Ciasteczka z otrębami, orzechami i nasionami słonecznika oraz ksylitolem zamiast cukru to doskonała propozycja na przekąskę lub drugie śniadanie dla otyłych maluchów, którym trudno zrezygnować ze słodyczy. Zawierają sporo błonnika, który reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom. Domowe ciasteczka dostarczą też sporo magnezu poprawiającego pamięć i koncentrację oraz cynku wzmacniającego odporność. Mogą je jeść także dzieci uczulone na gluten oraz te, które mają nietolerancję glutenu. 

Sałatka owocowa

Może być doskonałym drugim śniadaniem lub deserem. Sałatka owocowa to orzeźwiająca wielowitaminowa bomba, która ma sporo witaminy C oraz antyoksydantów, które wymiatają z organizmu szkodliwe wolne rodniki. To także spora dawka potasu, który wspomaga pracę mózgu oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi. Naturalne cukry zawarte w owocach dadzą energię potrzebną do pracy całego organizmu. 

Kisiel

Idealna przekąska dla osób na diecie lekkostrawnej, przy chorej wątrobie, wrzodach żołądka i dwunastnicy oraz w chorobach jelit. Kisiel ma działanie zatwardzające, złagodzi więc biegunkę. Domowy kisiel dostarczy sporo składników odżywczych, w przeciwieństwie do gotowych nie ma barwników, aromatów, cukru, soli. Przygotujesz go z owoców (surowych lub mrożonych) lub soku, gorącej wody i łyżeczki mąki ziemniaczanej. Zamiast cukru po ostygnięciu możesz dodać miód.

Sorbety

Doskonale gaszą pragnienie latem. Są dodatkowym źródłem witamin i składników mineralnych oraz antyoksydantów. Domowe sorbety po zmrożeniu można jeść jak lody - dostarczą mniej kalorii niż tradycyjne, a smakują wybornie. Jeśli chcesz dosłodzić sorbet, użyj soku owocowego, np. jabłkowego. 

>>> Przepis na zdrowe domowe batony znajdziesz na następnej stronie <<<

Budyń

Przyrządzony z mleka, mąki pszennej i ziemniaczanej, żółtka oraz odrobiny cukru ma tylko 93 kcal (100 g). To naprawdę niewiele w porównaniu do słodkiego wafelka czy mlecznego batona, który ma ok. 500 kcal. By jeszcze obniżyć wartość kaloryczną budyniu, wystarczy użyć ksylitolu lub miodu. Dla tych, którzy cierpią na nietolerancję laktozy, mleko krowie zastąp roślinnym. 

Galaretka

Jest to produkt bogaty w żelatynę, która dobrze wpływa na regenerację kolagenu w organizmie, poprawiając kondycję układu kostnostawowego. Jest też dobrym deserem dla tych, którzy dbają o linię. Szklanka galaretki owocowej (22 g) to 110 kcal, pod warunkiem, że jej nie dosłodzisz.

Domowe batoniki

Składniki

  • 1 jabłko
  • szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżki amarantusa ekspandowanego
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki mieszanki nasion dyni, słonecznika, sezamu, orzechów włoskich, płatków
  • migdałowych
  • 1/2 szklanki żurawiny

Przygotowanie:

1. Jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Nasiona upraż na suchej patelni. Płatki owsiane, amarantus i żurawinę połącz z jabłkiem, miodem i pozostaw na noc w lodówce, aby płatki zmiękły. 

2. Wymieszaj składniki, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ugnieć dłonią. Piecz w temp 180°C ok. 30 min, pozostaw godzinę w wyłączonym piekarniku. Po ostudzeniu pokrój na porcje. 

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy