Reklama

Ziemniaki dla cukrzyków

​Mamy dobrą wiadomość dla osób z cukrzycą! Można jeść ziemniaki bez ograniczeń - pod warunkiem, że odpowiednio je przygotujemy.

Jednym ze sposobów obniżenia indeksu glikemicznego jest dodanie do ziemniaków po ugotowaniu i ich ostudzeniu tłuszczu, np. łyżki oliwy z oliwek, masła lub śmietany. 

Ziemniaki z dodatkiem tłuszczu są dłużej trawione - dlatego na przykład frytki czy pieczone ziemniaczki nie podnoszą poziomu cukru we krwi tak szybko, jak np. gotowane na parze. 

Ziemniaki w sałatce skropmy octem, tak jak robią to Anglicy. 

Niski indeks glikemiczny mają słodkie i młode ziemniaki - jedzone po ostudzeniu. Stygnące ziemniaki zmieniają strukturę, co powoduje, że węglowodany są wolniej wchłaniane do krwi.

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy