Reklama

Pij na zdrowie

Nie każdy napój służy twojemu zdrowiu. Podpowiadamy, co pić i w jakich ilościach.

Gdy pijemy znacznie mniej płynów, niż jest to wskazane, stajemy się bardziej podatni m.in. na: infekcję dróg moczowych, kamicę nerkową i zaparcia. Odwodnienie prowadzi do problemów z koncentracją, wzmaga uczucie zmęczenia, pojawiają się bóle i zawroty głowy, nudności, wymioty. Woda pełni funkcję rozpuszczalnika i środka transportu dla licznych, ważnych dla organizmu związków, ułatwia przyswajanie składników pokarmowych i umożliwia usuwanie toksyn oraz zbędnych produktów przemiany materii. Woda reguluje również temperaturę naszego ciała. Na kilogram masy ciała osoba dorosła potrzebuje 30 ml wody na dobę np. przy wadze 60 kg to 1,8 litra.

Reklama

5 złotych zasad picia

1. Rozpoczynajmy dzień od wypicia szklanki wody. Usprawnia to pracę jelit.

2. Popijajmy wodę często, małymi łykami przez cały dzień. Nośmy zawsze przy sobie małą butelkę wody mineralnej.

3. Nie czekajmy, aż zachce nam się pić. Sięgajmy po płyny regularnie.

4. Poprawmy smak wody, dodając do niej kostki lodu, kawałki owoców np. cytryn, kiwi lub świeże liście mięty, melisy czy rozmarynu.

5. Jedzmy warzywa i owoce bogate w wodę. Są to m.in. arbuz, melon, grejpfrut, pomarańcza, ogórek, pomidor, sałata, cukinia czy bakłażan.

Woda na nadciśnienie

Osoby z nadciśnieniem, kupując wodę, powinny zwracać uwagę na to, ile jest w niej sodu - stężenie tego pierwiastka w litrze wody nie powinno przekraczać 20 mg. Z kolei osoby cierpiące na zgagę namawiamy do picia wody alkalicznej, czyli takiej, w której stężenie wodorowęglanów tj. HCO3 - przekracza 600mg/l. Ważne! Woda bogata w siarczany usprawnia pracę jelit i wątroby.

Soki owocowe źródłem witamin

Wyciskajmy je ze świeżych owoców! Codziennie wypijajmy szklankę soku wyciśniętego ze świeżych owoców. Większe ilości nie są wskazane, bo owoce - chociaż zdrowe - mają duże ilości cukru i są kaloryczne. Warto rozcieńczać je z wodą w stosunku 1:3, czyli jedna część soku i trzy części wody. Uzyskamy wtedy zdrowy, niskokaloryczny napój. Unikajmy picia słodzonych soków w kartonach, zwłaszcza nektarów i napojów. W większości zawierają ogromne ilości cukru, a ich "naturalność", pozostawia wiele do życzenia. Sok owocowy dobrej jakości powinien mieć na opakowaniu następującą informację: "Sok 100 procent, bez dodatku cukru".

Sok pomidorowy chroni przed zawałem

Wystarczy codziennie wypić szklankę soku pomidorowego albo zjeść dwa duże pomidory, by dostarczyć organizmowi niezbędną dawkę likopenu. Okazuje się, że osoba, która ma wysokie stężenie tej substancji we krwi, w mniejszym stopniu narażona jest na zawał, nowotwory żołądka i jelit. Likopen chroni też wzrok przed zwyrodnieniem plamki żółtej i obniża poziom "złego" cholesterolu. Pomidory są nieocenione w diecie odchudzającej oraz dla chorych na cukrzycę i nerki.

Zielona herbata pomaga w odchudzaniu

Za szczególne właściwości zielonej herbaty odpowiadają polifenole, chroniące nasz organizm przed starzeniem się i rozwojem chorób. Wykazano, że regularne picie zielonej herbaty może zmniejszyć ryzyko chorób serca, cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów. Napar ten pomaga również w odchudzaniu. Dzięki dużej zawartości teiny pobudza i orzeźwia. Po zielonej herbacie mija uczucie senności i wyczerpania.

Mleko zapobiega osteoporozie

Mleko zawiera wapń i witaminę D3. Oba składniki są niezwykle ważne dla mocnych kości, zwłaszcza dla dzieci i osób powyżej 60. roku życia. Planując codzienny jadłospis, nie zapominajmy o wypiciu 2 szklanek mleka ale... wybierajmy głównie to o obniżonej zawartości tłuszczu np. 1,5 lub 2 procent tłuszczu. Mleko to źródło pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego tłuszczu i laktozy, czyli cukru mlecznego. Nadaje on mleku słodki smak i ułatwia przyswajanie wapnia. Mleko to bogactwo witamin: A, D i E oraz składników mineralnych, głównie wapnia, magnezu i potasu.

Mleczny koklajl dla dbających do figurę

Zmiksowanie naturalnego jogurtu o zawartości 0 proc. tłuszczu ze świeżymi lub mrożonymi miękkimi owocami np. bananem, jagodami czy truskawkami to napój, od którego nie przytyjemy ani grama. Jeśli nie lubimy kwaśnego smaku, możemy osłodzić napój łyżką miodu. Doskonałym dopełnieniem tej bomby witaminowo-mineralnej będą np. otręby bogate w błonnik. Unikajmy gotowych jogurtów owocowych - mają za dużo cukru.

Czerwone wino - tak ale w niewielkich ilościach

Czerwone wino zawiera cenne dla zdrowia polifenole. Jedna lampka dziennie zmniejsza ryzyko nadciśnienia, otyłości oraz cukrzycy. Pamiętajmy jednak, że nadużywanie tego trunku, grozi uszkodzeniem wątroby i zwiększa ryzyko chorób nowotworowych. Osoby niepijące mogą sięgnąć po równie bogate w polifenole soki z czerwonych winogron, żurawiny i czarnej porzeczki.

Rewia 11/2011

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: woda | picie | zdrowie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy