ZDROWIE | Wtorek, 3 listopada 2020 (09:42)
Jesienne temperatury z pewnością nie sprzyjaja naszemu zdrowiu. O tej porze roku, zwłaszcza biorąc pod uwagę obecną sytuację związaną z możliwością zarażenia się koronawirusem, warto postawić na naturalne sposoby, które pomogą nam wzmocnić odporność. Co z pewnością warto mieć w swojej kuchni?
1 / 8
Dzika róża zawiera sporo witaminy C, która poprawia naszą odporność, a dodatkowo ma też właściwości pielęgnacyjne. Dodaje się ją do różnego rodzaju preparatów wzmacniających oraz wspomagających pracę układu krążenia i wątroby. Dzika róża pomaga też przy przeziębieniu i grypie, bo działa przeciwzapalnie i uspokajająco. Od bardzo dawna jest więc stosowana nie tylko w medycynie, ale również w kosmetyce. Wspomaga walkę z trądzikiem i pielęgnuje skórę wrażliwą. Owoce dzikiej róży należy zebrać, kiedy są już całkowicie dojrzałe. Trzeba je dokładnie oczyścić. Jeżeli są brązowe lub pomarszczone, nie nadają się już do użycia. Dziką różę można ususzyć, ale trzeba pamiętać, że po długotrwałym suszeniu zawartość kwasu askorbinowego w owocach znacznie się zmniejszy. Warto się zaopatrzyć w pięknie pachnący olejek z wyciągiem dzikiej róży.
Źródło: 123RF/PICSEL