ZDROWIE | Czwartek, 26 listopada 2020 (08:05)
Korzenie buraków to jedno z ulubionych i najzdrowszych warzyw w Polsce. Można przyrządzać je w różny sposób: smażyć, piec, dodawać do sałatek, gotować na nich zupy. Są słodkie w smaku, ponieważ cechują się najwyższą zawartością cukru ze wszystkich znanych nam warzyw. Mając na uwadze ten fakt, warto ograniczyć spożywanie buraka do kilku razy w tygodniu. Jaki wpływ ma na nasze ciało ta prehistoryczna roślina?
1 / 6
Obniżają ciśnienie krwi Przeprowadzone niedawno badania udowodniły, że picie soków z buraka obniża ciśnienie krwi w zaledwie kilka godzin. Jedna szklanka napoju zmniejsza skurcze o 4 do 5 punktów! Takie właściwości burak zawdzięcza zawartym w nim azotanom, które przekształcają się w cele w tlenek azotu. Ten zaś znany jest z właściwości rozszerzających i rozluźniających naczynia krwionośne.
Źródło: 123RF/PICSEL