ZDROWIE | Wtorek, 15 grudnia 2020 (14:55)
Przez długi czas mięso ryb uchodziło za rarytas. Wskazywano na jego prozdrowotne właściwości i zawarte w nim substancje odżywcze. Liczne badania wyprowadziły nas z tego błędu. Naukowcy udowodnili, że ryby są w niektórych przypadkach toksyczne.
1 / 6
Ryby hodowane w odpowiednich warunkach to skarbnica witamin i kwasów tłuszczowych omega-3. Co więcej, ich mięso to cenne źródło fosforu, potasu, magnezu i sodu. Ryby sprzyjają więc poprawie odporności, zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, wzmacniają włosy, skórę i paznokcie oraz pomagają utrzymać równowagę psychiczną. Mimo tych zdrowotnych właściwości wciąż dochodzą do nas wieści o szkodliwości ryb. Nie są one bezpodstawne. Przeprowadzone w ostatnich latach badania wskazują, że niektóre gatunki zawierają szkodliwe dla organizmu substancje, takie jak rtęć, ołów oraz dioksyny.
Źródło: 123RF/PICSEL