ZDROWIE | Wtorek, 5 stycznia 2021 (13:59)
W przetrwaniu chłodnych dni pomóc może nie tylko ciepła odzież, ale również odpowiednia dieta. Podpowiadamy, co jeść, by syberyjskie mrozy, mające nadciągnąć do Polski w połowie miesiąca, nie dały nam się za bardzo we znaki.
1 / 5
Gdy temperatura spada, organizm potrzebuje dodatkowych kalorii (nawet o 20 proc. więcej). Nie znaczy to jednak, że powinniśmy przestawić się na niezdrową, tłustą lub bogatą w cukry dietę. Nic bardziej mylnego – zimowa dieta nie oznacza beztroskiego objadania się, ale mądre komponowanie posiłków. Dzień najlepiej zacząć od sycącego śniadania. Świetnie sprawdzi się owsianka z owocami, która nie tylko rozgrzeje organizm, ale również dostarczy mu niezbędnych witamin. Zawarty zaś w owsiance błonnik, zapewni uczucie sytości na cały poranek.
Źródło: 123RF/PICSEL