ZDROWIE | Czwartek, 4 lutego 2021 (15:55)
Odpowiednia dieta i aktywny tryb życia to dla osób zmagających się z wysokim poziomem złego cholesterolu LDL prawdziwe wybawienie. Produkty, które można włączyć do leczniczego jadłospisu, znajdują się na większości sklepowych półek, nie należą do drogich i dobrze smakują. Dlatego warto po nie siegać!
1 / 6
Soja Soja posiada właściwości lecznicze oraz wartości odżywcze. To bogate źródło białka, kwasów tłuszczowych i fitoestrogenów, które łagodzą objawy menopauzy, obniżają poziom ciśnienia i cholesterolu LDL. Badania przeprowadzone na soi wskazują, że zawarte w niej izoflawony zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, podnoszą poziom „dobrego” cholesterolu HDL oraz redukują poziom „złego” związku. Dietetycy są zgodni, że nie powinno się jej jednak jeść w nadmiarze. Produkty sojowe warto jeść w niewielkich ilościach.
Źródło: 123RF/PICSEL