Reklama

Piękny stół

W powszedni dzień i od święta

W powszedni dzień i od święta

Elegancki stół

 

Na pierwszy ogień obrus. Ma być czysty i wyprasowany. Jeśli jest kolorowy używamy

zastawy gładkiej jeśli biały zastawa może być we wzorki lub kolorowa.

Serwetki, jeśli chcemy podkreślić uroczysty charakter spotkania układamy płócienne jeśli nie, papierowe.

Talerze, kładziemy w kolejności: pierwszy pod talerz, na niego kładziemy serwetkę a dopiero drugi talerz itp. Pod talerz zostaje aż do deseru.

Kieliszki, ustawiamy z prawej strony i ich ilość zależy od ilości serwowanych napoi należy pamiętać jedno naczynie do jednego napoju.

Reklama

Sztućce układamy zgodnie z serwowanymi daniami zaczynając od zewnątrz w kierunku talerza.

Z lewej strony kładziemy widelce a z prawej łyżki i noże.

Za talerzem równolegle kładziemy sztućce do deseru, rączka łyżeczki od prawej strony a

widelczyka od lewej.

Dekoracja stołu zależy od okazji i naszej pomysłowości.

Bardzo ważnym elementem są kwiaty. Należy pamiętać aby wstawiać je do niskich wazonów i aby same kwiaty nie zasłaniały gości.

Na stole pięknie prezentować się będą świece, najlepiej grube i dobrze palące się.

W dobrym tonie jest również udostępnienie menu. Mała kartka brystolu z menu powinna znajdować się z lewej strony talerza podstawowego. Aby łatwiej było rozsadzić gości można zastosować kartoniki wizytowe. Dobre menu powinno być dostosowane do gustów i przynależności religijnej gości.

Kolejność dań też jest ważna, obowiązuje bowiem zasada:

przystawka, zupa, danie rybne, danie mięsne, sery, deser, kawa.

Na proszony obiad zjawiamy się zawsze punktualnie.

PAMIĘTAJ!

Przy stole siedzimy prosto, potrawy podnosimy do ust nie pochylając się zbytnio nad stołem,

kieliszek trzymamy za nóżkę i przed napiciem się usta wycieramy serwetką,

przy stole nie opieramy się na łokciach,

namawianie do spożywania alkoholu jest w złym tonie,

makijaż i włosy poprawiamy w łazience.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy