Reklama

Reklama

Co należy jeść, żeby zwiększyć ilość białka?

​Dobre źródło łatwo przyswajalnego białka stanowi chude mięso drobiowe, cielęcina, wieprzowina, wołowina, a także jajka. Dieta powinna również zawierać dużo roślin strączkowych: grochu, fasoli, cieciorki oraz soczewicy.

Należy sięgać po orzechy, np. pistacje czy migdały, które są też źródłem cennych kwasów omega-3. Trzeba jeść dużo nabiału - np. sera twarogowego, żółtego czy jogurtu typu greckiego, a także kaszy gryczanej.

Śniadanie 

Omlet z twarogiem, pomidorami i pietruszką, kromka chleba na zakwasie, kawa zbożowa albo owsianka z jabłkiem i cynamonem, herbata. 

Drugie śniadanie 

Garść orzechów i pomarańcza, woda albo sałatka z ryżu brązowego z tuńczykiem, ogórkiem, herbata.

Reklama

>>Na następnej stronie znajdziesz kolejne propozycje dań<<

Obiad 

Zupa krem z buraków, grillowana pierś z kurczaka, fasolka szparagowa, sok jabłkowy albo rosół, kasza gryczana, jajko sadzone, marchewka, kompot truskawkowy. 

Podwieczorek 

Sałatka owocowa, jogurt, woda z limonką albo ciasto marchewkowe, zielona herbata. 

Kolacja 

Łosoś pieczony z sałatą, pomidorami i z sosem winegret, kasza bulgur, sok wyciskany z pomarańczy albo makaron razowy z krewetkami, czosnkiem, natką pietruszki, sokiem z cytryny, woda. 

Zobacz także:


Na Żywo

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy