Reklama

Pesto, które walczy z anemią

Pierwsze skrzypce gra w nich nasza swojska pietruszka (w oryginalnym włoskim przepisie - bazylia).

 Bo jest bogata w żelazo, którego niedobór jest najważniejszą przyczyną anemii. Pietruszka zawiera sporo witaminy C,  bez której ten pierwiastek nie wchłonąłby się dobrze.

 Składniki

2 pęczki natki pietruszki

1/4 szklanki migdałów

łyżeczka skórki z cytryny

1/2 ząbka czosnku 

5 łyżeczek oliwy

Przygotowanie

Składniki zblenduj na gładką masę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Pastą smaruj pieczywo (np. grzanki) zamiast  masła. Doskonale smakuje  też z makaronem. Aby kuracja  zadziała, warto jeść pesto  nawet 1-2 razy w tygodniu.

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy