Reklama

Przeterminowane! Do śmieci?

Nie każdy przeterminowany produkt trzeba wyrzucić. Sprawdź, które nadają się jeszcze do użycia.

Napis na opakowaniu "najlepiej spożyć przed..." oznacza, że produkt do tej daty w pełni zachowuje walory smakowe. Po jej upływie często nie jest zepsuty i można go jeść. Jak długo?

Suche ciastka, czekoladę - 2 miesiące. Cukier zawarty w słodyczach je konserwuje. Ciastka mogą stać się bardziej twarde, a czekolada pokryć białym nalotem. Nalot jest spowodowany wytrąceniem się tłuszczu. Smak czekolady będzie mniej  intensywny. 

Kawa i herbata - 1 rok. Po zaparzeniu mogą stać się trochę mniej aromatyczne, ale można je pić.

Reklama

Makaron, ryż  - nawet 2 lata. Ale pod warunkiem, że były prawidłowo przechowywane - szczelnie zamknięte, w suchym miejscu.

Miód, ocet, sól i cukier. Jeżeli są przechowywane  w ciemnym, suchym miejscu -  nie zepsują się. 

Masło - jeżeli zbliża się termin przydatności, można je włożyć do zamrażalnika, nawet przez 10 miesięcy zachowa świeżość. Po rozmrożeniu, nie można go ponownie zamrażać.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy