Reklama

Sześć powodów, by pić kawę

Światowa Organizacja Zdrowia uznała, iż ma ona tyle zalet, że powinniśmy pić ją kilka razy dziennie.

Najnowsze badania prowadzone m.in. w Wielkiej Brytanii i USA obalają dotychczasowe tezy o szkodliwości małej czarnej. Ogromne bogactwo jej składników odżywczych sprawia, że została umieszczona w piramidzie żywienia! Polecają ją kardiolodzy, hepatolodzy, psychiatrzy, a nawet onkolodzy (działa antynowotworowo). 

Ale uwaga! Jednorazowa ilość czarnego napoju nie powinna przekraczać 30 ml (jednego espresso). 

Chroni wątrobę i układ krążenia

Jak twierdzą badacze z Norweskiego Instytutu Zdrowia Publicznego w Oslo, wypijanie trzech małych filiżanek kawy dziennie obniża ryzyko marskości wątroby. Przyczyniają się do tego przeciwutleniacze hamujące stan zapalny komórek tego narządu. Powinnaś zatem pić aromatyczny napój, jeśli twoja dieta obfituje w szkodliwe dla wątroby produkty konserwowane i tłuszcze. 

Reklama

Korzystny wpływ kawy na układ krążenia wynika z tego, iż zawarte w niej polifenole chronią śródbłonek naczyń. Pijąc trzy espresso dziennie, możesz więc skutecznie zapobiegać miażdżycy, a zatem również udarowi mózgu i zawałowi. Małą czarną zaleca się też osobom ze skłonnością do kamicy nerkowej (z wyjątkiem kamicy szczawianowej). 

Dzięki działaniu moczopędnemu kawa pobudza nerki do szybszego filtrowania i zapobiega zaleganiu w nich złogów. By taki efekt mógł wystąpić, powinnaś pić espresso dwa razy dziennie. 

Usuwa zaparcia, poprawia pamięć

Popijaj kawę także, jeśli cierpisz na uporczywe zaparcia. Dzięki zawartym w niej kwasom fenolowym i błonnikowi już po kilku minutach od jej wypicia jelita przyspieszają pracę, zwiększa się też wydzielanie enzymów trawiennych. Nie powinnaś jednak pić czarnego naparu wówczas, gdy dokucza ci jelito drażliwe, bo objawy mogą się nasilić. 

Warto sięgać po kawę również wtedy, jeśli w rodzinie są przypadki demencji lub innych chorób związanych z ośrodkowym układem nerwowym, np. parkinsonem. Naukowcy z uniwersytetu z Miami opublikowali wyniki badań, z których wynika, że wypicie czterech espresso dziennie przez osoby cierpiące na łagodne zaburzenia pamięci o 30% zmniejsza ryzyko demencji i choroby Alzheimera. To efekt działania kofeiny, która pobudza produkcję czynników wzrostu we krwi, potrzebnych do regeneracji komórek nerwowych. 

Specjaliści z Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego twierdzą, że pijąc kawę regularnie, możesz opóźnić niekorzystne zmiany w mózgu o osiem lat. Pamiętaj jednak o kilku zasadach. 

Aby zapobiec wypłukiwaniu magnezu i wapnia, delektuj się małą czarną pół godziny po posiłku i popijaj ją szklaneczką wody. 

Unikaj sięgania po kawę na czczo, gdy stężenie kwasu solnego w żołądku jest najwyższe. Nadmiar kwasu może uszkodzić błonę śluzową. 

Pij kawę filtrowaną, z ekspresu ciśnieniowego (ewentualnie przelewowego). Filtr usuwa z kawy związki przyczyniające się do wzrostu cholesterolu we krwi (diterpeny).

Nigdy nie przekraczaj ilości zawartej w jednym espresso (łatwo o przedawkowanie, a grozi ono nerwicą serca i drżeniem mięśni).

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy