Ukrusz i wsyp garść do doniczki. Storczyki będą kwitły jak szalone!
Storczyki to zdecydowanie jedne z najchętniej uprawianych roślin doniczkowych w naszym kraju. Nic dziwnego, są stosunkowo proste w uprawie, choć nie każdy ma do nich rękę i zachwycają soczystymi kolorami oraz fantazyjnym wyglądem. By rosły jeszcze szybciej i cieszyły oko, warto przygotować dla nich domowy nawóz wzmacniający - przepis na niego jest naprawdę prosty!
Storczyki to rodzaj bylin, należących do rodziny storczykowatych. Rośliny te kochają światło, ale nie lubią nadmiernego nasłonecznienia - najlepiej czują się na parapetach zachodnich lub wschodnich okien. Storczyki należy podlewać dopiero wtedy, gdy ich podłoże wyraźnie przeschnie - nawet raz na kilkanaście dni. Woda powinna być letnia, destylowana lub przegotowana. Rośliny te można także podlewać deszczówką.
Storczyki wymagają również regularnego nawożenia - specjalne preparaty, dedykowane tym roślinom znaleźć można w dobrze zaopatrzonych kwiaciarniach i supermarketach, ale od czasu do czasu warto zastosować także domowy, naturalny nawóz. Jak go przygotować?
Czytaj także: Obsyp storczyka tą przyprawą. Efekty przerosną twoje oczekiwania
By storczyki szybko rosły i zachwycały zdrowym wyglądem, warto zastosować domowy nawóz z czosnku — w tym celu należy zagotować w litrze wody trzy ząbki czosnku i ostygłym wywarem, podlewać rośliny tak jak zwykle – bezpośrednio do doniczki lub metodą kąpielową.
Storczyki lubią także nawóz na bazie fusów kawy. By go przyrządzić, należy zalać 100 gramów wysuszonych wcześniej fusów trzema litrami wody i tak przygotowany napar odstawić na co najmniej pięć godzin. Po tym czasie należy go odcedzić i przelać do miski. Doniczkę ze storczykiem wstawiamy następnie na około 30 minut do miski z nawozem - storczyk "wypije" tyle odżywki, ile potrzebuje.
Zobacz również: ?
Prawdziwym hitem jest jednak naturalny nawóz z kości, który storczyki dosłownie uwielbiają! Do jego przygotowania potrzebować będziemy pokruszonych kości z kurczaka.
- Nawóz z kości do storczyków: Przygotowanie:
Ugotowane kości z kurczaka należy zostawić w mocno nasłonecznionym miejscu na co najmniej trzy dni. Następnie należy przełożyć je do moździerza i dokładnie rozdrobnić. Tak przygotowaną mieszanką należy regularnie posypywać ziemię w doniczce. By wzmocnić działanie nawozu, można także dorzucić do niego liści zielonej herbaty.
Zobacz również: Trik ze storczykiem. Parapet utonie w kwiatach