Reklama

Dania przywiezione z wakacji

Spróbujmy przywołać smak i aromat potraw, jakimi zachwycaliśmy się podczas wakacyjnych wojaży.

Bułgarska potrawka rybna

Składniki na 4 porcje: 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 1 mała cukinia, 1 mały bakłażan, 2 czerwone cebule, 5 łyżek oliwy, sól, pieprz, 4 gałązki tymianku, 250 g ryżu, 800 g filetów z dorsza atlantyckiego, natka pietruszki.

Papryki rozkroić, pozbawić nasion, strąki pokroić w większą kostkę. Cukinię i bakłażana rozciąć, ewentualnie wydrążyć pestki, pokroić w większą kostkę. Cebule obrać, pokroić w półtalarki.

Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dołożyć bakłażana, cukinię i paprykę. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, wrzucić połowę listków tymianku, smażyć, czasem zamieszać, około 5 minut.

Reklama

Do składników na patelni dołożyć ryż, zalać 300 ml wody, wymieszać. Wszystko ostrożnie przełożyć do brytfanny. Rybę oczyścić, pokroić w małe kawałki, dodać do masy ryżowej. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piec około 20 minut, aż zmięknie ryż. Gotowe danie udekorować pozostałym tymiankiem oraz posiekaną natką pietruszki.

Duszone kotleciki jagnięce

Składniki na 4 porcje: 1 cytryna, szczypta tłuczonego czarnego pieprzu, sól, kilka gałązek tymianku i oregano, 50 ml oliwy, 12 kotlecików jagnięcych, 2 duże cebule, 3 liście laurowe, 200 ml białego wina, 250 g mąki.

Z cytryny wycisnąć sok i wymieszać go z pieprzem, szczyptą soli i posiekanymi ziołami. Marynatą posmarować kotleciki z obu stron, odstawić w chłodne miejsce na 4 godziny. Następnie osuszyć mięso serwetką (resztę marynaty zachować) i krótko podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Cebulę obrać, pokroić w talarki. Kotleciki ułożyć w niskim naczyniu żaroodpornym. Dodać cebulę, liście laurowe, resztę marynaty cytrynowej, wlać białe wino.

Wymieszać mąkę z 3-4 łyżkami letniej wody i zagnieść dość sztywne ciasto. Ciasto rozwałkować na placek. Krawędzie brytfanny zwilżyć wodą, przykryć ciastem, dokładnie dociskając krawędzie do naczynia.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec około 60 minut. Ostrożnie zdjąć skórkę z ciasta. Danie podawać w formie, w której się piekło.

Leczo zapiekane z ryżem

Składniki na 4 porcje: 200 g ryżu, sól, pieprz, 50 g smalcu ze skwarkami, 500 g pomidorów, 600 g papryki zielonej i czerwonej, 300 g mielonej wieprzowiny, 1 cebula, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, 100 ml kwaśnej śmietany, masło do formy.

Ryż dokładnie opłukać w zimnej wodzie. Wsypać do garnka, zalać 300 ml zimnej wody i posolić. Dodać do garnka kawałek smalcu, doprowadzić wodę do wrzenia. Na wolnym ogniu, pod przykryciem, ugotować ryż. Odcedzić. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w plastry. Papryki rozkroić, pozbawić nasion, strąki pokroić w niegrube paseczki.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dnie rozłożyć paprykę i pomidory. Nałożyć warstwę ryżu, a potem warstwę mięsa mielonego. Każdą z warstw oprószyć pieprzem i solą. Cebulę obrać i drobno posiekać. Przyrumienić ją na rozgrzanym smalcu. Posypać zmieloną słodką papryką. Zalać 100 ml wody i kwaśną śmietaną. Mieszanką równomiernie polać mięso mielone w naczyniu żaroodpornym.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Zdjąć pokrywkę, piec jeszcze 15 minut.


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy