Reklama

Reklama

Udka na 7 sposobów

Twoi bliscy uwielbiają dania z kurczaka w roli głównej? Zrób im niespodziankę i przygotuj je w fantazyjny sposób.

Na ostro

Składniki

  • 8 pałeczek z kurczaka,
  • 2 cytryny,
  • łyżeczka rozmarynu,
  • zioła,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 ostre papryczki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej

Przygotowanie:

Udka z kurczaka umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Odstaw. Cytryny cienko obierz, skórkę zachowaj i wyciśnij z nich sok. 1/4 szklanki oleju połącz z sokiem z cytryny i połową rozmarynu. Całość dokładnie wymieszaj. Marynatą zalej udka i odstaw na godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż udka na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

W tym czasie naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i przełóż do niego udka. Oprósz je pozostałym rozmarynem i wszystko wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200° C przez około 30 minut. Dodaj pokrojoną w cienkie paseczki skórkę z cytryny i piecz jeszcze ok. 10 minut. Danie podawaj z frytkami lub pieczonymi ziemniakami. Udekoruj ziołami.

Reklama

>>Na następnej stronie - kolejne przepisy!<<

W cieście naleśnikowym

Składniki

  • 3 wytrybowane udka kurczaka,
  • szklanka mleka,
  • 20 dag mąki,
  • sól,
  • pieprz,
  • ostra i słodka mielona papryka,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki oleju

Przygotowanie

W misce wymieszaj mąkę z jakiem i mlekiem, tak aby powstało gęste ciasto naleśnikowe. Dodaj mieloną paprykę i pieprz. Do wysokiego garnka wlej olej i rozgrzej go, następnie zamocz udka w cieście i wrzuć na głęboki olej. Smaż do momentu uzyskania złoto- -brązowego koloru. Kurczaka podawaj na ciepło z ulubionymi warzywami.

W sosie cytrynowym


Składniki

  • 6 udek kurczaka,
  • 5 cytryn,
  • 2 łyżki cukru,
  • 400 ml rosołu z kostki,
  • 150 g śmietany 30-proc.,
  • łyżka natki pietruszki,
  • szczypta soli i pieprzu


Przygotowanie:

Udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Cytryny wyszorować, z dwóch zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Sok wymieszać z otartą skórką, cukrem, solą i pieprzem. Posmarować nim udka i odstawić na pół godziny. Następnie mięso odsączyć i piec w 200° C ok. 30 min. Do odsączonego sosu dodać rosół, śmietanę, wymieszać. Gotować 15 min aż odparuje. Pozostałe cytryny pokroić, przybrać nimi udka. Podawać z sosem.

>>Na następnej stronie - kolejne przepisy!<<

Po kurpiowsku


Składniki

  • 4 udka,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżka oleju,
  • łyżka masła.

Składniki na sos

  • litr bulionu,
  • po łyżce mąki i masła,
  • 10 dag boczku,
  • szczypta tymianku,
  • po łyżeczce posiekanej natki i estragonu,
  • 10 dag pieczarek,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki marynowanych cebulek,
  • 2 cebule,
  • kieliszek białego wina

Przygotowanie: Rozgrzej olej z łyżką masła i obsmaż udka. Przełóż je do brytfanki, dopraw solą i pieprzem. Piecz 40 minut w temp. 200° C. Plastry boczku wysmaż na patelni bez tłuszczu. Wyjmij. Na tej samej patelni zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj masło, plasterki pieczarek i podduś. Wlej bulion i na małym ogniu gotuj kilka minut. Mąkę wymieszaj z winem i wlej do sosu. Gdy zgęstnieje, dołóż cebulki, koncentrat pomidorowy i zioła. Naczynie żaroodporne wyłóż plastrami boczku. Na nich ułóż udka. Całość zalej sosem i zapiecz 5 minut.

Duszone w owocach


Składniki

  • 4 udka, po łyżce masła i oliwy,
  • 6 plastrów wędzonego boczku,
  • po 25 dag śliwek suszonych, rodzynków i migdałów,
  • 3 goździki,
  • mielony cynamon,
  • kieliszek śliwowicy,
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie: Udka opłucz i osusz. Rodzynki i śliwki wymocz (osobno) w zimnej wodzie przez 30 minut, odcedź. Migdały sparz, obierz ze skórki i posiekaj. Rozgrzej masło z oliwą, obsmaż udka z obu stron. Przełóż do rondla. Na tym samym tłuszczu usmaż pokrojony w kostkę boczek, dodaj śliwki i rodzynki, duś 10 minut. Wsyp cynamon, goździki, włóż udka, wlej śliwowicę i szklankę wody. Całość przykryj i duś 15 minut. Wyjmij udka, dodaj migdały i duś na małym ogniu 10 minut. Danie podawaj z ryżem, udekorowane świeżymi ziołami.

>>Na następnej stronie - kolejne przepisy!<<

W sezamie

Składniki

  • 8 pałeczek z kurczaka,
  • 1/2 szklanki ostrego keczupu,
  • 2 oczyszczone z pestek i posiekane papryczki chili,
  • 5 łyżek sosu sojowego,
  • 3 łyżki miodu,
  • 3 łyżki oleju,
  • 4 łyżki sezamu,
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie: Przygotuj marynatę. Keczup połącz z chili, olejem, sosem sojowym, miodem i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj. Umyte i osuszone udka natrzyj solą i zalej marynatą. Wstaw na godzinę do lodówki. Następnie ułóż na blasze, posyp sezamem i piecz w nagrzanym do 180° C piekarniku około 50 minut.

W miodzie z jabłkami


Składniki

  • Opakowanie warzyw mrożonych,
  • 5 łyżek oleju,
  • 3 udka kurczaka,
  • łyżka słodkiej mielonej papryki,
  • sól,
  • majeranek,
  • kminek,
  • 2 małe jabłka,
  • 3 strączki czerwonej papryczki chili,
  • łyżka miodu

Przygotowanie:

Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i ułóż w nim udka. Oprósz je solą, pieprzem i majerankiem. Posmaruj olejem. Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 200° C przez 40 minut. ll Jabłka pokrój na ćwiartki, włóż do formy z udkami na 10 minut przed końcem pieczenia, posyp odrobiną kminku. Na 5 minut przed wyjęciem dania z pieca, udka posmaruj miodem wymieszanym z mieloną papryką. ll Gotowe udka przełóż na półmisek, obok umieść warzywa i pieczone jabłka. Danie podawaj z frytkami udekorowane papryczką chili.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje