Babeczki szpinakowe
Szpinak po rozmrożeniu odsączyć z wody. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na 2 łyżkach masła. Dodać szpinak, smażyć kilka minut, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, schłodzić.
Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie ugnieść. Dodać mleko, żółtko i 2 łyżki miękkiego masła. Doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.
Masę ziemniaczaną podzielić na 3 części. Jedną pozostawić. Do drugiej dodać paprykę, a trzecią wymieszać ze szpinakiem. Foremki wysmarować tłuszczem i nakładać na przemian masy ziemniaczane. Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku. Czas zależy od wielkości foremek - 20 do 40 minut.