Reklama

Burgery rybne z natką

Oto nasza propozycja na obiad.

Składniki

  • 40 dag ziemniaków
  • 3 puszki (po ok. 18,5 dag) tuńczyka w sosie własnym
  • 1/4 pęczka natki
  • 1 jajko
  • 80 dag marchewki
  • sól
  • pieprz
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 150 ml mleka
  • sok z 1 cytryny
  • rzeżucha (kiełki) i cząstki cytryny do dekoracji

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, gotować 20- -25 minut w lekko posolonej wodzie. Odcedzić. Tuńczyka osączyć z zalewy, zemleć z jeszcze ciepłymi ziemniakami. Do masy dodać posiekaną natkę i wbić jajko. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszać, uformować 8 owalnych kotlecików. Spłaszczyć je dłonią. Włożyć do lodówki.

Marchewki obrać, zostawiając po kawałku natki. Gotować 3-4 minuty w posolonej wodzie. Odcedzić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć marchewki, smażyć je 3 minuty. Przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem i posypać cukrem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150°C. Piec 5 minut.

Reklama

Tłuszcz ze smażenia marchewki oprószyć mąką, krótko zasmażyć. Wlać mleko i ok. 50 ml wody. Gotować, mieszając, aż sos zgęstnieje. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć burgery. Smażyć 6 minut, przewracając. Burgery rybne serwować z marchewką polaną cytrynowym beszamelem. Udekorować rzeżuchą (kiełkami) i cząstkami cytryny.

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy