Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, gotować 20- -25 minut w lekko posolonej wodzie. Odcedzić. Tuńczyka osączyć z zalewy, zemleć z jeszcze ciepłymi ziemniakami. Do masy dodać posiekaną natkę i wbić jajko. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszać, uformować 8 owalnych kotlecików. Spłaszczyć je dłonią. Włożyć do lodówki.
Marchewki obrać, zostawiając po kawałku natki. Gotować 3-4 minuty w posolonej wodzie. Odcedzić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć marchewki, smażyć je 3 minuty. Przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem i posypać cukrem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150°C. Piec 5 minut.
Tłuszcz ze smażenia marchewki oprószyć mąką, krótko zasmażyć. Wlać mleko i ok. 50 ml wody. Gotować, mieszając, aż sos zgęstnieje. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć burgery. Smażyć 6 minut, przewracając. Burgery rybne serwować z marchewką polaną cytrynowym beszamelem. Udekorować rzeżuchą (kiełkami) i cząstkami cytryny.
Zobacz także: