Reklama

Chłodnik czereśniowy

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • groszek ptysiowy
  • pół łyżeczki cynamon
  • pół szklanki śmietana
  • 1 kg czereśnie
  • cukier
  • 1 łyżka mąka kukurydziana
  • kilka sztuk goździki
  • szczypta sól

Czereśnie umyć i osączyć. 2 litry wody wlać do garnka, dodać cynamon, goździki, cukier i zagotować. Wsypać owoce i doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu kilka minut.

Pod koniec gotowania zupę zagęścić mąką kukurydzianą wymieszaną z minimalną ilością zimnej wody.

Zupę schłodzić i podawać ze śmietaną i groszkiem ptysiowym.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy