Reklama

Ciasto ze spaghetti z pomidorami i karmelizowanym bakłażanem

Wybierając makaron razowy zamiast białego, dostarczasz organizmowi ponad dwukrotnie więcej błonnika i dużo witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na przemianę materii.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 duży bakłażan (350 g)
  • 300 g spaghetti razowego
  • oliwa
  • 4 gałązki świeżego oregano
  • 2 czerwone cebule
  • ½–1 świeża czerwona papryczka chili
  • 1 puszka całych pomidorów
  • (400 g)
  • 300 g serka wiejskiego
  • 2 duże jajka
  • 30 g parmezanu
  • 1 cytryna
  • 70 g rukoli
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Przygotowanie (1 godz. 30 min):

Rozgrzej piekarnik do 180°C/gazowy na 4. Włóż całego bakłażana do dużego rondla z osolonym wrzątkiem. Połóż coś na wierzch, np. durszlak, żeby przytrzymać bakłażana pod wodą, gotuj go 15 minut, a potem wyjmij na deskę. Wrzuć do wrzątku po bakłażanie spaghetti, ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i przełóż do dużej miski, żeby ostygło.

W tym czasie pokrój bakłażana na kawałki o boku ok. 1 cm. Postaw głęboką żaroodporną patelnię (o średnicy 26 cm) na średnim ogniu, wlej na nią 1 łyżkę oliwy, wrzuć bakłażana i listki oregano. Obierz cebule, pokrój w cienkie plasterki razem z chili i dodaj na patelnię. Smaż warzywa ok. 15 minut, regularnie mieszając, aż się zarumienią i lekko przypieką. Dodaj pomidory z puszki i rozdrobnij je drewnianą łyżką. Nalej wody do połowy puszki, zamieszaj, żeby ją przepłukać, i wlej wodę na patelnię. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje, potem skosztuj i dopraw do smaku.

Reklama

Polej spaghetti sosem pomidorowym, dodaj serek wiejski, wbij jajka, dodaj większość startego parmezanu i wszystko bardzo starannie wymieszaj. Przełóż masę makaronową z powrotem na patelnię, przygnieć, żeby powstała równa warstwa, i upchnij luźne nitki na brzegach. Postaw patelnię na średnim ogniu, a po 2 minutach przełóż na dolną półkę piekarnika. Piecz masę makaronową ok. 40 minut, aż mocno się zarumieni. Wyjmij patelnię, przewróć do góry dnem, żeby wyjąć ciasto na deskę, i posyp je resztą parmezanu. Podawaj z rukolą skropioną sosem cytrynowym oraz kilkoma kroplami octu balsamicznego.

Myśl do przodu - możesz przygotować to ciasto wcześniej, wstawić do lodówki i upiec tuż przed posiłkiem.

kalorie 496 kcal, tłuszcze 15,7 g , tł. nas. 5,8 g, białka 26,7 g, węglow. 66,2 g, cukier 15 g, sól 0,9 g, błonnik 8,7 g, 3 porcje warzyw lub owoców

Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "Gotuj zdrowo dla całej rodziny", wydawnictwo Insignis, tłumaczenie Dorota Malina.

 


Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy