Reklama

Co kryje w sobie kasza jaglana?

Nasze nawyki żywieniowe zmieniają się z upływem czasu i obecnie rzadko kto pamięta w kuchni o kaszy jaglanej. Być może warto przypomnieć sobie, dlaczego nazywano ją 'królową zbóż'?

O ile większość z nas wie, jak wygląda kasza manna czy kasza jęczmienna, a niektórzy kojarzą z wizyt w barach mlecznych kaszę gryczaną, o tyle kasza jaglana dla wielu jest zagadką, choć jeszcze 100 lat temu była produktem spożywanym codziennie, zamiast ziemniaków czy makaronu. Obecnie proso, z którego powstaje kasza jaglana, młodym ludziom kojarzy się raczej z pokarmem dla ptaków. Na szczęście lekarze i naukowcy doskonale wiedzą, co w kaszy piszczy.

Dlaczego kasza jaglana jest zdrowa?

Kasza jaglana to nic innego, jak obłuszczone ziarna prosa, które ludzkość zna ponad 9 000 lat. Jakie pozytywne właściwości posiada, dlaczego powinniśmy ponownie zaprosić ją do kuchni? Po pierwsze, jest ona bardzo łatwo przyswajalna i bardzo pożywna, dlatego często jest niezbędnym elementem diet osób odchudzających się czy też pacjentów w czasie rekonwalescencji. Jest określana "królową zbóż", ponieważ obfituje w witaminy z grupy B i zawiera więcej soli mineralnych niż pszenica, jęczmień, czy żyto.

Reklama

Ma wysoki poziom białka, ale nie zawiera glutenu, a więc nie uczula. Z tego względu to jedyna kasza, którą można podawać dziecku już po ukończeniu 5. miesiąca życia. Jednym z istotnych składników kaszy jaglanej jest krzemionka, rzadko występująca w produktach spożywczych, która działa korzystnie na skórę, zęby i paznokcie. Przede wszystkim zaś jest to jedyna kasza zasadotwórcza - nic tak nie usuwa z organizmu toksyn powstałych z jedzenia zakwaszających produktów, np. cukru, kawy, alkoholu, produktów z mąki pszennej, jaj.

Kasza jaglana zawiera także lecytynę, która opóźnia procesy starzenia, chroni wątrobę i zalecana jest w profilaktyce miażdżycy. Onkolodzy podkreślają, że zawarte w kaszy jaglanej antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki (jedna z przyczyn nowotworów), zapobiegają powstaniu raka. Stąd właśnie obecność kaszy jaglanej w codziennym menu ludzi chorujących na nowotwory.

Co z nią zrobić?

Można ją podawać do duszonych mięs, sosów, w zupach, zapiekankach. Dobrze smakuje też na słodko z dodatkiem owoców. Można przygotować z niej kleik dla osób chorych czy dla małych dzieci. Grubo mielona, może nawet stanowić zamiennik mąki w niektórych wypiekach.

Przepis na kaszę jaglaną z warzywami

Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej Bio Raj, 2 papryki, mała cukinia, duża cebula, puszka kukurydzy, 3 łyżki oleju, 3 ząbki czosnku, sos sojowy, rozmaryn, sól, pieprz.

Kaszę sparz i odsącz. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w paski. Umytą cukinię (jeśli młoda - ze skórką) pokrój w ćwierć plasterki, natomiast cebulę obierz i posiekaj. Otwórz puszkę i odsącz ziarna kukurydzy. Rozgrzej na patelni część oleju i najpierw podsmaż samą cebulę, a gdy będzie złota, wsyp kaszę i jeszcze chwilę smaż razem. Kaszę z cebulą przełóż do rondla, zalej 2 szklankami wody, osól i upiecz ją w piekarniku (około 25 minut). Na reszcie oleju podsmaż posiekany czosnek, po czym dołóż cukinię i paprykę. Duś, nie podlewając wodą, aż warzywa staną się przezroczyste i miękkie, ale zachowają jędrność. Wówczas wymieszaj je z kukurydzą i kaszą, dopraw pieprzem, rozmarynem i sosem sojowym. Następnie przykryj i trzymaj na płytce około 8 minut. Podawaj na ciepło. Smacznego!

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy