Ewa Wachowicz i jej przepisy na ciasta drożdżowe. Jedno dla cierpliwych, ale warto!

Ewa Wachowicz i jej ciasto drożdżowe z kruszonką
Ewa Wachowicz i jej ciasto drożdżowe z kruszonką Archiwum autora

Spis treści:

  1. Ciasto drożdżowe z kruszonką - przepis Ewy Wachowicz
  2. Chałka - przepis Ewy Wachowicz
  3. Wyjątkowe ciasto drożdżowe - przepis Ewy Wachowicz
  4. Pyszna drożdżówka z konfiturą malinową - przepis Ewy Wachowicz

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe z kruszonką - przepis Ewy Wachowicz

Ciasto drożdżowe z kruszonką - przepis Ewy Wachowicz
Ciasto drożdżowe z kruszonką - przepis Ewy WachowiczArchiwum autora
  • 700 g mąki tortowej
  • 5 łyżek mąki tortowej na zaczyn
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 80 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • ½ szklanki oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • skórka z pomarańczy
  • ¼ kostki masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  1. Cukier i drożdże rozpuścić w mleku, wmieszać 5 łyżek mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże wyrosną.
  2. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać ręką przez około 30 minut, aż ciasto przestanie odchodzić od dłoni. Odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto potroi swoją objętość (co może potrwać nawet 1,5 godziny), wyłożyć na posmarowaną masłem formę o wymiarach 25 x 36 cm i odstawić na 15 minut, aby jeszcze wyrosło.
  3. Z masła, mąki, cukru pudru i cukru waniliowego wyrobić kruszonkę. Schłodzić w lodówce.
  4. Zimną kruszonką posypać ciasto (można zetrzeć na tarce) i piec przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe.

Chałka - przepis Ewy Wachowicz

Chałka - przepis Ewy Wachowicz
Chałka - przepis Ewy WachowiczArchiwum autora
  • ½ kg mąki
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • szczypta szafranu
  • żółtko do posmarowania
  • mak do posypania
  1. Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołeczek, pokruszyć do niego drożdże, wsypać cukier i wlać wodę. Przykryć i odstawić na 15 minut.
  2. Po tym czasie wybić jajka, dodać ciepłe masło i szafran. Wymieszać łyżką, następnie wyrobić dłonią. Przykryć i odstawić na 30-60 minut.
  3. Gdy ciasto podwoi swą objętość, podzielić je na trzy równe części. Z każdej zrobić wałek, a następnie spleść je ze sobą. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
  4. Posmarować żółtkiem rozbełtanym z odrobiną wody. Posypać makiem.
  5. Wstawić na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 30 st. C. Następnie podnieść temp. do 200 st. C i piec przez 35-40 minut.
  6. Najlepiej smakuje z masłem i mlekiem.

Wyjątkowe ciasto drożdżowe - przepis Ewy Wachowicz

Wyjątkowe ciasto drożdżowe - przepis Ewy Wachowicz
Wyjątkowe ciasto drożdżowe - przepis Ewy WachowiczArchiwum autora
  • 6 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 100 g drożdży
  • 1½ szklanki oleju z pestek winogron
  • 2 szklanki mleka
  • 1 kg mąki
  • skórka z pomarańczy
  • konfitura wiśniowa
  1. Jajka rozmieszać z cukrem, dodać drożdże, wlać olej i mleko - nie mieszać! Odstawić na 12 godzin (a jeszcze lepiej na całą noc).
  2. Rano dodać przesianą mąkę i skórkę z pomarańczy. Wymieszać, ale nie wyrabiać! Odstawić na 10 minut. Następnie przelać do 2 keksówek i wstawić do piekarnika (180 st. C, 50 minut bez termoobiegu). Ciasto przed pieczeniem można posmarować mlekiem.
  3. Takie ciasto można podawać na ciepło i zimno. Doskonale też smakuje pokrojone na kromki, podpieczone na ruszcie i podane z konfiturą.

Pyszna drożdżówka z konfiturą malinową - przepis Ewy Wachowicz

Pyszna drożdżówka z konfiturą malinową - przepis Ewy Wachowicz
Pyszna drożdżówka z konfiturą malinową - przepis Ewy WachowiczArchiwum autora
  • 300 g mąki
  • 25 g drożdży
  • ¼ szklanki cukru
  • ½ szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • ¼ kostki masła
  • dżem lub konfitura malinowa
  • cukier puder do dekoracji
  1. Drożdże wkruszyć do miski. Wsypać łyżkę cukru oraz łyżkę mąki. Wlać 3-4 łyżki ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 20-25 minut.
  2. Po tym czasie przełożyć do misy robota. Wsypać mąkę i cukier. Wybić jajko, posolić, wlać ciepłe mleko oraz roztopione i wystudzone masło. Zamknąć i wyrobić. Pod przykryciem odstawić na godzinę - do wyrośnięcia.
  3. Stolnicę obficie posypać mąką. Na deskę wyłożyć ciasto, posypać jeszcze mąką i rozwałkować. Posmarować dżemem lub konfiturą, zostawiając jeden brzeg czysty (2-3 cm).
  4. Zwinąć roladę - w ten sposób, by kawałek bez dżemu był na końcu. Pokroić na 3-centymetrowe walce. Ułożyć w tortownicy i odstawić na 15-20 minut.
  5. Piec przez 40-45 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
  1. Wszystkie składniki umieść w dużym woreczku strunowym i ostrożnie zagnieć, aby produkty stworzyły spójną całość. Następnie zamknij i umieść w mikrofalówce na 30 minut, ustawiając najniższą moc jej działania. W takich warunkach ciasto drożdżowe będzie stopniowo wyrastać, a twoja praca w kuchni zostanie ograniczona do minimum.
  2. Na koniec przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie przełóż na blachę i piecz według wcześniejszych wskazówek.
Iwona Pavlović: Gwiazdy raczej do mnie nie podchodząKatarzyna DrelichINTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?