Reklama

Gnocchi z beszamelem

Italia na talerzu.

Składniki na gnocchi:

  • 25 dag sera ricotta
  • szklanka mąki
  • pół szklanki startego parmezanu
  • łyżeczka soli
  • 50 dag szpinaku
  • starty parmezan do dekoracji
  • jajko

Składniki na sos:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Szpinak wrzuć do wrzątku i gotuj przez 3 minuty. Następnie odsącz, wystudź i drobno posiekaj. W misce wymieszaj ricottę, starty parmezan (trochę odłóż do dekoracji), szpinak, jajko i sól. Dodaj mąkę i wymieszaj.

Wyrobione ciasto podziel na 4 części. Z każdej utwórz cienki wałek i pokrój. Kluseczki wrzuć na lekko osolony wrzątek i zagotuj.

Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę i podsmaż. Wlej mleko i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku. Kluski podawaj z sosem i parmezanem.

Reklama

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy