Gnocchi z beszamelem
Italia na talerzu.

Składniki
na gnocchi:
- 25 dag sera ricotta
- szklanka mąki
- pół szklanki startego parmezanu
- łyżeczka soli
- 50 dag szpinaku
- starty parmezan do dekoracji
- jajko
na sos:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Szpinak wrzuć do wrzątku i gotuj przez 3 minuty. Następnie odsącz, wystudź i drobno posiekaj. W misce wymieszaj ricottę, starty parmezan (trochę odłóż do dekoracji), szpinak, jajko i sól. Dodaj mąkę i wymieszaj.
Wyrobione ciasto podziel na 4 części. Z każdej utwórz cienki wałek i pokrój. Kluseczki wrzuć na lekko osolony wrzątek i zagotuj.
Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę i podsmaż. Wlej mleko i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku. Kluski podawaj z sosem i parmezanem.
Zobacz także: