Gołąbki z kaszą i orzechami
Główki kapusty umyj, oczyść ze zwiędłych liści, wykrój głąby. Obgotuj w całości w dużej ilości osolonej wody (2-3 minuty). Z każdej główki oddziel 8 dużych liści, zetnij zgrubiałe nerwy (resztę kapusty możesz wykorzystać np. do przygotowania jarzynki do gęsi czy pieczeni na świąteczny obiad).
Przygotuj farsz: bułki namocz, cebule obierz, posiekaj. Gruszki obierz, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w drobną kostkę i skrop sokiem z cytryny. Tymianek opłucz, grubo posiekaj. Kaszę połącz z orzechami, jajkami, odciśniętą bułką, gruszkami, cebulą i tymiankiem, wyrób jednolitą masę. Dopraw solą, pieprzem i papryką.
Na liściach kapusty rozłóż porcje farszu, uformuj zgrabne pakieciki i zepnij je wykałaczkami. W brytfance rozgrzej masło, włóż przygotowane gołąbki, krótko obsmaż. Zalej bulionem, duś pod przykryciem ok. 40 minut. Wyjmij, przełóż na ogrzany talerz, przykryj folią aluminiową. Sos z duszenia przetrzyj przez sitko, dopraw do smaku miodem. Gołąbki ułóż na półmisku, sos podawaj osobno.