Grillowane szparagi z boczkiem
Otwieramy sezon na szparagi.

Składniki
- 20 zielonych szparagów
- 20 plastrów boczku
- sól i pieprz
- oliwa
na sos holenderski
- 125 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 1/2 soku z cytryny
- 1 łyżka zimnej wody
- sól
Przygotowanie:
Umyj szparagi i odłam twarde, łykowate części. Natrzyj szparagi oliwą i posól. Każdy z nich owiń plasterkiem boczku. Ułóż szparagi na rozgrzanym ruszcie lub blaszce. Grilluj po około 4 minuty z każdej strony.
Do garnka postawionego na bardzo małym ogniu przełóż masło pokrojone w drobną kostkę, dodaj 2 żółtka, łyżkę wody i zacznij mieszać. Gdy konsystencja sosu stanie się kremowa, zdejmij garnek z ognia i, nie przerywając mieszania, dolej sok z cytryny. Na koniec dopraw sos solą.
Podawaj szparagi gorące z sosem, oprószone pieprzem.
Zobacz także: