Jak dbać o ekspres do kawy, by służył nam przez lata?
Jeśli czytasz ten artykuł, to prawdopodobnie należysz do osób, które nie wyobrażają sobie poranka bez filiżanki ulubionej kawy, a ekspres traktujesz jak najlepszego przyjaciela. Jednak by pozostał wiernym towarzyszem przez wiele lat, musisz zadbać o regularną konserwację i właściwą obsługę. Jak dbać o ekspres, by cieszyć się doskonałą kawą przez wiele lat?
Pozostałości kawy, tłusty osad czy kamień z wody mogą gromadzić się w urządzeniu, prowadząc - najpierw do pogorszenia smaku kawy, a w końcu do awarii. Warto o tym myśleć już na etapie wyboru ekspresu. Czyszczenie powinno być intuicyjne i pochłaniać mało czasu.
Najlepsze ekspresy same przypominają, by wykonać tę czynność. Urządzenie po wykonaniu kilku kaw domaga się opróżnienia tacki ociekowej i zbiornika na fusy. To bardzo ważne, gdyż jeśli zaniedbamy higienę, szybko pojawi się pleśń, a zawartość tacki zacznie wylewać się pod ekspres.
Podstawową czynnością jest więc odlewanie wody ściekającej do tacki. Fusy z pojemnika wyrzucamy do śmietnika lub je odkładamy - stanowią świetny nawóz do roślin, idealnie sprawdzają się także jako peeling do ciała. Następnie obydwa elementy myjemy pod bieżącą wodą, używając do tego gąbki z płynem do mycia naczyń. To bardzo ważne, gdyż pozostałości fusów oraz oleisty osad z tacki mogą zacząć pleśnieć i gnić. Te czynności należy wykonywać codziennie, a jeśli parzymy dużo kaw, to nawet częściej - za każdym razem, gdy ekspres nas o to poprosi. Dzięki temu zadbamy o podstawową higienę urządzenia.
Lwią część kawy stanowi woda. Każdy kawosz powinien więc dbać o to, by wlewać do ekspresu wodę pozbawioną kamienia. Warto zatem uzbroić się w filtr do odkamieniania lub wybrać ekspres, który w taki element został wyposażony. Dzięki temu woda, z której przyrządzamy naszą kawę, ma znacznie lepszy smak.
Bez względu na to czy używamy dzbanka do filtrowania wody, czy posiadamy wymienny filtr w zbiorniku (a takie rozwiązanie zastosowano w ekspresach Jura), raz na jakiś czas należy przeprowadzić czynności konserwujące za pomocą specjalnych tabletek.
Ekspresy marki Jura informują, kiedy należy to zrobić - taki komunikat ukaże się na wyświetlaczu. Urządzenie przeprowadzi nas krok po kroku po czynnościach, które powinniśmy wykonać. Jura, szwajcarski producent ekspresów klasy premium, stworzył trójfazowe tabletki, dzięki którym przeprowadzenie czynności konserwujących jest bardzo proste i skuteczne - tabletka usuwa zabrudzenia powstałe wewnątrz, a także zabezpiecza na wiele tygodni przed tworzeniem się osadów wapiennych.
Wystarczy opróżnić pojemnik na fusy oraz tackę ociekową i wybrać opcję "Czyszczenie". Następnie ustawiamy pojemniki pod wylewką kawy i spieniaczem i wkładamy tabletkę czyszczącą do pojemnika na kawę mieloną. Cały proces w przypadku ekspresów Jura trwa zaledwie 20 minut. Warto tutaj zaznaczyć, że konserwacja jest prosta i bezobsługowa. Wystarczy bowiem nacisnąć przycisk, a odpowiednie programy czyszczenia automatycznie zadbają o nasz ekspres.
Kolejnym elementem, który należy czyścić regularnie, jest jednostka zaparzająca. Powinniśmy to robić raz w tygodniu, używając do tego patyczków higienicznych. Jednak nie wszystkie ekspresy mają wyjmowaną jednostkę zaparzającą. We wspomnianych urządzeniach Jura jest on wbudowany i nie wymaga naszej troski. To kolejna zaleta sprzętu tej marki - w końcu im mniej pracy i czasu musimy poświęcać ekspresowi, tym lepiej dla nas. To, w połączeniu z automatycznym oczyszczaniem, użyciem odpowiednich środków, a także regularnym opróżnianiem tacki ociekowej pozwala cieszyć się dobrą kawą na co dzień.
Oczywiście w przypadku, gdy dojdzie do awarii, należy jak najszybciej oddać ekspres do serwisowania. Specjaliści dokładnie sprawdzą urządzenie i wymienią zużyte lub uszkodzone części. Reagujmy od razu, gdy tylko coś nas zaniepokoi lub wystąpi komunikat o awarii, dzięki temu unikniemy kosztownych napraw i wydłużymy żywotność ekspresu.
Regularna i właściwa konserwacja ekspresu do kawy to klucz do jego długotrwałego działania. Dbanie o czystość, jakość wody oraz systematyczne serwisowanie to praktyki, które pomogą nam cieszyć się smaczną kawą przez wiele lat. To inwestycja, która zwraca się każdego dnia, bo nie ma nic lepszego niż filiżanka doskonałej kawy o poranku.