Kanapka z kotlecikiem rybnym i konfiturą z cebuli
Oto przepis na pyszne danie rybne według Karola Okrasy.
Przygotowanie:
Mielone mięso ryby doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy posiekane suszone pomidory z zalewy olejowej, posiekany czosnek, posiekaną natkę pietruszki, musztardę gruboziarnistą. Całość mieszamy i dokładnie wyrabiamy rękoma masę. Z masy formujemy zgrabne nieduże kotleciki, natłuszczając dłonie i deskę oliwą. Kotleciki przesmażamy na patelni z oliwą na złoty kolor z każdej strony.
Konfitura z cebuli: na patelni rozpuszczamy miód z odrobiną oliwy, dorzucamy cebule pokrojone w piórka, kiedy cebula ładnie się zarumieni, zalewamy octem balsamicznym, doprawiamy zielem angielskim, po czym smażymy na bardzo małym ogniu aż ocet odparuje, a konfitura zgęstnieje. Do moździerza lub miksera przekładamy posiekaną rukolę, dodajemy uprażone na suchej patelni i przesiekane orzeszki sosnowe, olej od suszonych pomidorów, całość ucieramy lub miksujemy na jednolitą masę.
Chlebek kroimy na kromki, przesmażam y na patelni po kotlecikach, smarujemy kromki pastą z rukoli i orzeszków, nakładamy kotleciki i konfiturę z cebuli.
Oglądaj "Gotowanie z Okrasą. Rybne kolacje" od poniedziałku do piątku o godz. 20.00 tylko w Polsat Food Network.
Zobacz także: