Reklama

Kanapka z kotlecikiem rybnym i konfiturą z cebuli

Oto przepis na pyszne danie rybne według Karola Okrasy.

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa ryby (karp, leszcz, lin)
  • 80 g suszonych pomidorów z zalewy olejowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka francuskiej musztardy gruboziarnistej
  • 1 łyżka miodu
  • 2 cebule
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 chlebek pełnoziarnisty
  • 50 g sałaty Rukoli
  • 50 g orzeszków sosnowych
  • sól, grubo mielony pieprz, oliwa

Przygotowanie:

Mielone mięso ryby doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy posiekane suszone pomidory z zalewy olejowej, posiekany czosnek, posiekaną natkę pietruszki, musztardę gruboziarnistą. Całość mieszamy i dokładnie wyrabiamy rękoma masę. Z masy formujemy zgrabne nieduże kotleciki, natłuszczając dłonie i deskę oliwą. Kotleciki przesmażamy na patelni z oliwą na złoty kolor z każdej strony.

Konfitura z cebuli: na patelni rozpuszczamy miód z odrobiną oliwy, dorzucamy cebule pokrojone w piórka, kiedy cebula ładnie się zarumieni, zalewamy octem balsamicznym, doprawiamy zielem angielskim, po czym smażymy na bardzo małym ogniu aż ocet odparuje, a konfitura zgęstnieje.  Do moździerza lub miksera przekładamy posiekaną rukolę, dodajemy uprażone na suchej patelni i przesiekane orzeszki sosnowe, olej od suszonych pomidorów, całość ucieramy lub miksujemy na jednolitą masę.

Reklama

Chlebek kroimy na kromki, przesmażam y na patelni po kotlecikach, smarujemy kromki pastą z rukoli i orzeszków, nakładamy kotleciki i konfiturę z cebuli.

Oglądaj "Gotowanie z Okrasą. Rybne kolacje" od poniedziałku do piątku o godz. 20.00 tylko w Polsat Food Network.

Zobacz także:


Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy