Reklama

Kapuśniak

Kapuśniak to jedna z pyszniejszych polskich zup.

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • 40 dag kiszonej kapusty
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 l bulionu
  • 4 ziemniaki
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • liść laurowy

Przygotowanie:

Boczek pokroić w małą kosteczkę, kapustę lekko wycisnąć z soku (sok zachować, gdyby zupa była za mało kwaśna, można go dolać do smaku). Cebulę posiekać, ziemniaki obrać, dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Do gotującego się wywaru dodać listek laurowy, ziele angielskie i włożyć pokrojone ziemniaki, gotować ok. 15 minut.

Po tym czasie dodać kapustę i gotować dalsze 20-30 minut. Jeśli zostały warzywa z gotowania wywaru można je pokroić lub zetrzeć i dodać do zupy.

W tym samym czasie przesmażyć na rozgrzanym maśle cebulę i boczek, oprószyć mąką, przemieszać i połączyć z zupą. Zupę ewentualnie doprawić solą i pieprzem, podawać oprószoną natką pietruszki.

Reklama

Katarzyna Skrzynecka nominowana jest w plebiscycie Telekamery 2021 w kategorii "Juror". Głosuj online. Głosowanie trwa do 11 lutego.

Zobacz także:


Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy