Reklama

Kebabczeta

Kebabczeta to danie popularne w Bułgarii i innych krajach bałkańskich. Bułgarska kebabczeta sporządzona jest z mieszanki mięsa wieprzowego i cielęcego oraz różnych przypraw, w zależności od regionu.

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 60 dag mieszanego mięsa mielonego
  • 1 ząbek czosnku
  • jajko
  • czarny pieprz
  • cebula
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól

Przygotowanie:

Cebulę obierz, posiekaj. Dodaj do mięsa, dosyp kminek, wbij jajko. Dodaj sól i pieprz do smaku i wyrób masę. Odstaw na kilka godzin do lodówki, aby składniki "się przegryzły".

Ze schłodzonej masy wilgotnymi dłońmi formuj małe wałeczki długości około 8 cm i mniej więcej 2,5 cm grubości.

Dobrze rozgrzej grill, patelnię grillową lub elektryczny ruszt i upiecz kebabczety na złotobrązowy kolor (ok. 10-12 minut). Podawaj z frytkami i surówką z kwaszonej kapusty lub ogórkami konserwowymi.

Zobacz także:

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy