Kolorowy aromatyczny gulasz
Gulasz na obiad to szybkie i sycące danie.
Skład na 5 porcji: szklanka czerwonej fasoli, 250 g pieczarek, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 kolorowe papryki (żółta, czerwona, zielona), 2 duże ziemniaki, łyżeczka ziół prowansalskich, pieprz i sól, łyżeczka słodkiej mielonej papryki, olej.
Namoczoną przez noc fasolę gotujemy w osolonej wodzie (najlepiej w szybkowarze, co trwa kilka minut). Cebulę obieramy i siekamy w grubą kostkę. Papryki myjemy, czyścimy z gniazd nasiennych, ziemniaki obieramy i wszystko kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy ze skórek i przekrawamy na pół (jeśli są duże, to kroimy w ćwiartki).
W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę smażymy. Wsypujemy pieczarki, papryki i mocno przesmażamy. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 10-15 minut. Następnie dodajemy ziemniaki, fasolę, koncentrat pomidorowy, przyprawy i masło, mieszamy.
Całość dusimy na małym ogniu przez pół godziny. Gdyby było za mało wywaru, możemy podlać gulasz wodą.
6/2016 Rewia