Kotleciki z sosem
Kotleciki można podać także z jogurtowo-czosnkowym dipem.
1. Ugotuj ryż w osolonej wodzie (na 1 szklankę ryżu 2 szklanki wody). Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj 10-12 min. Zestaw ryż z ognia i odstaw na ok. 10 min. Następnie odkryj i delikatnie wymieszaj, by ryż odparował.
2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij. Dodaj pomidory, przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku oraz zioła, duś ok. 15 min. Dopraw cukrem, solą i pieprzem. W rondelku roztop 1 łyżkę masła. Wrzuć szpinak oraz przeciśnięty przez praskę pozostały czosnek. Duś aż płyn odparuje. Dopraw solą i pieprzem. Gdy wystygnie, drobno posiekaj.
3. Do miski włóż wystudzony ryż, posiekany szpinak, jajka, 1 łyżkę masła, starty ser oraz 3 łyżki bułki tartej. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem. Z masy uformuj kotleciki. Opanieruj je w bułce tartej. Smaż na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Następnie ułóż je na papierowych ręcznikach, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z sosem pomidorowym.