Składniki:
dynia, 1 kg
imbir, 5 g
rozmaryn, 1 duża gałązka
czosnek, 2 ząbki
oliwa z oliwek, 2 łyżki
jogurt naturalny, 2 łyżki
pieprz do smaku
Wykonanie:
Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w drobną kostkę, po czym przekładamy do miski. Rozmaryn, imbir i czosnek dokładnie siekamy, mieszamy z oliwą, pieprzem i dodajemy do dyni. Całość bardzo dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Pieczemy w temperaturze 200 st. C około 20 minut. Po upieczeniu miksujemy do uzyskania konsystencji kremu. Jeżeli krem będzie za gęsty, można dolać odrobinę wody. Gotowy krem przelewamy do talerzy. Do każdej porcji dodajemy łyżkę jogurtu. Dekorujemy małą gałązką rozmarynu.