Królowa jesieni
Miąższ dyni świetnie nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania czy marynowania. Oto przepisy na proste dania z tym pysznym i zdrowym warzywem.
Składniki na 2-3 porcje: 1 i 1/2 szklanki kaszy jaglanej, 1 kg dyni, 3-4 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka oleju lub masła, sól, pieprz.
.Do oliwy z oliwek dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, 1/2 łyżeczki soli, wymieszaj. Z dyni usuń środek wraz z pestkami. Pokrój w ćwiartki (ze skórką), każdy kawałek posmaruj oliwą czosnkową. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika na 20 minut. Gdy przestygnie, usuń skórkę i pokrój w kostkę.
Kaszę kilkakrotnie opłucz, za każdym razem zmieniając wodę. Włóż do sita, sparz wrzątkiem. W garnku zagotuj 3 szklanki lekko osolonej wody. Wrzuć kaszę, dodaj olej lub masło. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu 15-20 mi-nut, do czasu aż kasza wchłonie wodę. Garnek z kaszą odstaw na 5-10 minut. Po tym czasie do kaszy dodaj dynię, delikatnie wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem.
Składniki na 4-5 porcji: 1 kg dyni bez skóry, 25 dag ciecierzycy, 2 małe cebule, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju rzepakowego, 120 ml bulionu drobiowego, 200 ml mleka kokosowego, 1/2 cytryny, szczypta mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy, 1/2 łyżeczki curry, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki, sól, pieprz.
Ciecierzycę włóż do dużego garnka (pod wpływem wody napęcznieje) i zalej zimną wodą. Odstaw na co najmniej 8 godz. Po tym czasie odcedź i wypłucz w zimnej wodzie. Następnie zalej zimną wodą, gotuj na niezbyt dużym ogniu ok. 60 minut, aż zmięknie. Odcedź na sicie.
Z dyni usuń pestki i pokrój w niezbyt dużą kostkę. Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulę oraz czosnek. Mieszając, smaż 3-5 minut. Następnie dodaj imbir, skórkę otartą z cytryny, kurkumę, curry, kolendrę, smaż (mieszając) ok. 1 min.
Dodaj dynię oraz bulion, duś ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj ugotowaną ciecierzycę, ostrą mieloną paprykę, mleczko kokosowe oraz sok z cytryny. Wymieszaj i gotuj jeszcze ok. 5 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj z ugotowanym na sypko ryżem lub świeżym pieczywem. Jeśli chcesz zagęścić potrawę, możesz lekko rozgnieść warzywa widelcem.
Składniki na 4-5 porcji: 1 kg dyni bez skórki, 4-5 średnich ziemniaków, 1 marchewka, 2 średnie cebule, 1 l bulionu warzywnego, 2 łyżeczki curry, 1 łyżeczka tymianku, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, olej do smażenia, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki, 5-6 łyżek śmietanki kremówki 30 proc., sól, pieprz.
Ziemniaki oraz marchewkę obierz i umyj. Ziemniaki pokrój w niezbyt dużą kostkę, a marchewkę w grube talarki. Z dyni usuń pestki, pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj.
Do dużego garnka wlej 2-3 łyżki oleju, rozgrzej i zeszklij na nim posiekaną cebulę. Dodaj dynię, marchewkę i ziemniaki, mieszając smaż 5-7 minut. Następnie warzywa posyp curry oraz tymiankiem, wymieszaj i smaż jeszcze ok. 5 minut. Warzywa zalej bulionem. Gotuj tak długo, aż zmiękną.
Warzywa odcedź na sicie, zmiksuj blenderem na gładki mus. Następnie stopniowo dodawaj do nich bulion, aż do uzyskania pożądanej konsystencji zupy. Zupę podgrzej, dopraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, mieloną słodką i ostrą papryką, imbirem, solą oraz pieprzem. Rada:Zupę możesz zabielić śmietanką. Podawaj ją z groszkiem ptysiowym lub uprażonymi na patelni pestkami dyni.
Składniki na 4-5 porcji: 80 dag dyni, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 25 dag ryżu do risotto np. Arborio, 4 szklanki bulionu warzywnego, 100 ml białego wytrawnego wina, 2 łyżki oleju, 2 łyżki masła, 2-3 łyżki tartego sera np. parmezan l sól l pieprz, kilka listków świeżej szałwii.
Z dyni usuń pestki, pokrój w plastry. Oprósz solą, skrop oliwą i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180° C, aż dynia zmięknie (ok. 20 minut). Gdy przestygnie, usuń skórkę i pokrój w kostkę. 1/3 dyni odłóż, a pozostałą zmiksuj na mus. Bulion podgrzej.
Na patelni rozgrzej olej wraz z 1 łyżką masła. Wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, zeszklij. Wsyp ryż. Smaż ok. 2 min, nie przestając mieszać, aż się zeszkli. Następnie wlej wino, gotuj tak długo, aż cały płyn wyparuje.
Wlej 1 i 1/3 szklanki bulionu i gotuj risotto na średnim ogniu, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Dolej kolejną porcję bulionu (1 i 1/3 szklanki) delikatnie wymieszaj. Gdy cały płyn zostanie wchłonięty, wlej ostatnią porcję bulionu i gotuj risotto do czasu, aż ryż będzie miękki, ale środek pozostanie odrobinę twardawy. Na koniec dodaj mus z dyni i gotuj jeszcze 1 minutę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, dodaj resztę masła, ser i odłożoną dynię. Każdą porcję udekoruj listkami świeżej szałwii.