Reklama

Kurczak na patyku z miętowo-groszkowym kuskusem i przypieczonymi szparagami

Oprócz tego, że jest smaczny i bogaty w błonnik, niepozorny kuskus razowy zawiera mnóstwo miedzi niezbędnej do prawidłowej przemiany materii.

Składniki na 2 porcje:

  • 250 g cienkich szparagów
  • 120 g świeżego lub mrożonego groszku
  • 120 g kuskusu razowego
  • 1 cytryna
  • 20 g migdałów w płatkach
  • 2 piersi z kurczaka, bez skóry (po 120 g)
  • oliwa
  • 2 czubate łyżeczki pasty z suszonych pomidorów
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • ½ pęczka świeżej mięty (15 g)

Przygotowanie (24 minuty):

Przytnij sześć drewnianych szpikulców tak, żeby zmieściły się na dużej nieprzywierającej patelni, a potem namocz je w zimnej wodzie. Odkrój zdrewniałe końce szparagów, a resztę wrzuć na suchą patelnię i przypiekaj na średnim ogniu, od czasu do czasu obracając. W tym czasie włóż groszek i kuskus do miski, posyp skórką startą z cytryny i zalej wrzątkiem (woda powinna sięgać tuż nad powierzchnię kuskusu). Przykryj talerzem i odstaw, żeby kaszka napęczniała.

Mocno przypieczone szparagi przełóż na talerz, a na patelnię wsyp płatki migdałów. Lekko upraż je na złoty kolor i zdejmij z ognia. Za pomocą dna innej patelni lekko zmiażdż grubszy koniec piersi z kurczaka, a potem wbij w każdą trzy drewniane szpikulce, zachowując regularne odstępy. Posyp piersi szczyptą soli morskiej i pieprzu, a potem natrzyj 1 łyżeczką oliwy. Połóż piersi na patelni i smaż ok. 10 minut, aż będą złote i upieczone w środku, ale nadal soczyste. Co kilka minut je przewracaj, a na ostatnią minutę dorzuć na patelnię szparagi, żeby je podgrzać.

Reklama

W tym czasie wymieszaj pastę z suszonych pomidorów, jogurt i sok z połowy cytryny na gładką masę. Przemieszaj kuskus, polej sokiem z drugiej połówki cytryny i dodaj drobno posiekane listki mięty. Skosztuj i dopraw do smaku. Przetnij piersi między patyczkami, żeby uzyskać kurczakowe lizaki do maczania w sosie jogurtowym i posypywania chrupiącymi migdałami. Podawaj z kuskusem i szparagami.

kalorie 535 kcal, tłuszcze 15,7 , tł. nas. 2,7 g, białka 46,2 g, węglow. 53,8 g, cukier 8,2 g, sól 0,9 g, błonnik 7,9 g, 2 porcje warzyw lub owoców

Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "Gotuj zdrowo dla całej rodziny", wydawnictwo Insignis, tłumaczenie Dorota Malina.


Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy