Kurczak na patyku z miętowo-groszkowym kuskusem i przypieczonymi szparagami
Oprócz tego, że jest smaczny i bogaty w błonnik, niepozorny kuskus razowy zawiera mnóstwo miedzi niezbędnej do prawidłowej przemiany materii.
Przygotowanie (24 minuty):
Przytnij sześć drewnianych szpikulców tak, żeby zmieściły się na dużej nieprzywierającej patelni, a potem namocz je w zimnej wodzie. Odkrój zdrewniałe końce szparagów, a resztę wrzuć na suchą patelnię i przypiekaj na średnim ogniu, od czasu do czasu obracając. W tym czasie włóż groszek i kuskus do miski, posyp skórką startą z cytryny i zalej wrzątkiem (woda powinna sięgać tuż nad powierzchnię kuskusu). Przykryj talerzem i odstaw, żeby kaszka napęczniała.
Mocno przypieczone szparagi przełóż na talerz, a na patelnię wsyp płatki migdałów. Lekko upraż je na złoty kolor i zdejmij z ognia. Za pomocą dna innej patelni lekko zmiażdż grubszy koniec piersi z kurczaka, a potem wbij w każdą trzy drewniane szpikulce, zachowując regularne odstępy. Posyp piersi szczyptą soli morskiej i pieprzu, a potem natrzyj 1 łyżeczką oliwy. Połóż piersi na patelni i smaż ok. 10 minut, aż będą złote i upieczone w środku, ale nadal soczyste. Co kilka minut je przewracaj, a na ostatnią minutę dorzuć na patelnię szparagi, żeby je podgrzać.
W tym czasie wymieszaj pastę z suszonych pomidorów, jogurt i sok z połowy cytryny na gładką masę. Przemieszaj kuskus, polej sokiem z drugiej połówki cytryny i dodaj drobno posiekane listki mięty. Skosztuj i dopraw do smaku. Przetnij piersi między patyczkami, żeby uzyskać kurczakowe lizaki do maczania w sosie jogurtowym i posypywania chrupiącymi migdałami. Podawaj z kuskusem i szparagami.
kalorie 535 kcal, tłuszcze 15,7 , tł. nas. 2,7 g, białka 46,2 g, węglow. 53,8 g, cukier 8,2 g, sól 0,9 g, błonnik 7,9 g, 2 porcje warzyw lub owoców
Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "Gotuj zdrowo dla całej rodziny", wydawnictwo Insignis, tłumaczenie Dorota Malina.