Migdałowe ciasto ucierane
Zamiast mielonych migdałów użyjmy orzechów.
1. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy pod kątem na centymetrowe kawałki. Zasypujemy opakowaniem cukru waniliowego, mieszamy i po kilku minutach odcedzamy z nadmiaru soku.
2. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, mielone migdały, mieszamy. Jaja ucieramy z masłem, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy do nich mąkę z dodatkami i jogurt, mieszamy. Na koniec łączymy z rabarbarem.
3. Prostokątną blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 60-75 minut w 160ºC. Po 45 minutach ciasto przykrywamy folią aluminiową, żeby się nie spiekło. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.