Reklama

Migdałowe ciasto ucierane

Zamiast mielonych migdałów użyjmy orzechów.

Składniki

  • 100 g mielonych migdałów
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 4 jaja
  • 275 g mąki
  • 100 ml jogurtu
  • 200 g cukru
  • 500 g rabarbaru
  • cukier puder
  • 100 g płatków migdałowych

1. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy pod kątem na centymetrowe kawałki. Zasypujemy opakowaniem cukru waniliowego, mieszamy i po kilku minutach odcedzamy z nadmiaru soku.

2. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, mielone migdały, mieszamy. Jaja ucieramy z masłem, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy do nich mąkę z dodatkami i jogurt, mieszamy. Na koniec łączymy z rabarbarem.

3. Prostokątną blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 60-75 minut w 160ºC. Po 45 minutach ciasto przykrywamy folią aluminiową, żeby się nie spiekło. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy