1. Zagotuj osoloną wodę i wrzuć do niej umyte szparagi z odciętymi końcówkami. Gotuj 3 minuty.
2. Odsącz szparagi na sicie i ostudź. Przekrój na pół.
3. Rozwałkuj delikatnie podzielone na kwadraty ciasto francuskie. Oprósz bułką tartą i zawiń z każdej strony ok. 1 cm ciasta do środka, tworząc rant.
4. Wymieszaj w miseczce śmietanę, parmezan i jajka. Dodaj sól i pieprz.
5. Wylej ostrożnie powstałą masę na kawałki ciasta i ułóż na niej szparagi.
6. Posyp każdy kawałek płatkami migdałowymi.
7. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C., wyłóż blachę pergaminem i piecz minitarty ok. 25-30 minut, aż zrobią się złocistobrązowe.
8. Lekko ostudź minitarty (ciasto francuskie po wyjęciu z piekarnika jest bardzo gorące!) i udekoruj natką pietruszki.