My się zimy nie boimy! Ferie z marką WINIARY
Tuż po świętach nasze pociechy szykują się na kolejny zimowy odpoczynek. Dla uczniów części regionów Polski ferie zaczynają się już od połowy stycznia, a ich rówieśnicy z innych województw zimową przerwę rozpoczynają z początkiem lutego. W tym czasie uczniowie chętnie przebywają na świeżym powietrzu, często wybierając lodowisko czy bitwy na śnieżki. Każda mama dba, aby jej podopieczni mieli siłę do zabawy na dworze, dlatego w domu powinni posilić się sycącym daniem. W ich przygotowania warto włączyć także naszych małych smakoszy. Dzięki temu możemy wprowadzić dzieci w tajniki sztuki kulinarnej, a jednocześnie spędzimy z nimi więcej czasu. Jakie potrawy wybrać, by sprawić najmłodszym jak najwięcej frajdy, doradza marka WINIARY.
WINIARY POMYSŁ NA… lasagne po bolońsku z parmezanem – doskonała kompozycja ziół i składników sprawia, że nasza lasagne zyska bogaty smak i idealną konsystencję. W środku znajdziemy składniki, które znamy: suszone warzywa, mieszankę ziół oraz parmezan z północnych Włoch. Dzięki WINIARY POMYSŁ NA… lasagne po bolońsku w prosty i szybki sposób przygotujemy smakowite danie, które pokochają domownicy, a zwłaszcza nasze pociechy.
WINIARY POMYSŁ NA… spaghetti Carbonarra – najlepszy sposób na pyszną makaronową ucztę, do której z pewnością chętnie przyłączy się każde dziecko. Dzięki idealnie dobranym składnikom, takim jak ser typu parmezan i czosnek, nasze danie będzie smakowało wyśmienicie!
Sugerowana cena detaliczna produktów:
WINIARY POMYSŁ NA… lasagne po bolońsku z parmezanem – ok. 2,80 zł
WINIARY POMYSŁ NA… spaghetti Carbonara – ok. 2,20 zł
Niedługo po świętach, bo już od połowy stycznia, dzieci znów mają okazję oderwać się od szkolnych obowiązków i jeszcze trochę odpocząć. W części polskich województw zaczynają się bowiem wyczekiwane ferie zimowe, w innych regionach Polski uczniowie muszą poczekać do początku lutego. Nasze pociechy chętnie wykorzystują ten czas na zabawy na świeżym powietrzu, jazdę na sankach czy lepienie bałwana. Każda mama chciałaby, aby po szaleństwach na śniegu i lodowisku jej dziecko posiliło się pożywnym daniem, które uzupełni jego energię. W przygotowania pysznej i sycącej potrawy warto włączyć także naszych najmłodszych. Sprawmy dzieciom frajdę i zaprośmy je do wspólnego gotowania. Jakie dania wybrać, by nasze pociechy na długo zapamiętały tę kulinarną przygodę, podpowiada marka WINIARY.
Dzieci kochają zapiekanki. Przygotowanie aromatycznego dania z piekarnika to także pyszna zabawa. Wybierzmy danie w stylu włoskim i przygotujmy smakowitą lasagne po bolońsku z parmezanem. Zaczynamy od przyrządzenia farszu. Pół kilograma mięsa mielonego smażymy na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy przecier pomidorowy. Prosimy naszą pociechę, by wymieszała zawartość opakowania WINIARY POMYSŁ NA… lasagne po bolońsku z parmezanem w miseczce z 400 ml zimnej wody i 150 ml śmietanki 12%. Całość dodajemy do mięsa, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 2 minuty. Wlewamy do naczynia żaroodpornego ¼ powstałego sosu z mięsem. Wspólnie z dzieckiem kładziemy na masę 3 płaty surowego makaronu w taki sposób, by zakrywały cały sos. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy, aż uzyskamy trzy warstwy sosu i makaronu. Wierzch zapiekanki polewamy pozostałym sosem i posypujemy żółtym serem. Pieczemy bez przykrycia 30 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu czekamy 5 minut, następne kroimy i podajemy z ulubioną warzywną surówką. Po zjedzeniu takiej porcji pysznej lasagne nasza pociecha z pewnością poprosi o dokładkę!
Innym pomysłem na smaczny posiłek, który jest również uwielbiany przez dzieci to danie z makaronu spaghetti. Nasze pociechy z pewnością w mig spałaszują apetycznie wyglądającą potrawę, a przy jedzeniu długiego makaronu można mieć mnóstwo zabawy! Wybierzmy serowe danie spaghetti carbonarra ze szpinakiem i pokażmy naszym małym smakoszom, że szpinak nie musi być nudny. Na początek w płaskim rondlu lub głębokiej patelni przesmażamy pokrojony w kostkę wędzony boczek. Pod koniec smażenia dodajemy ząbek czosnku. Nasi pomocnicy mogą przecisnąć czosnek przez wyciskarkę. WINIARY POMYSŁ NA… spaghetti Carbonara mieszamy ze śmietanką, po czym wlewamy do przesmażonego boczku z czosnkiem i gotujemy na wolnym ogniu nie dłużej jak 1 minutę, co jakiś czas mieszając. Wspólnie z dziećmi pod koniec gotowania dodajemy liście szpinaku pokrojone w bardzo szerokie paski. Do tak przygotowanego i gorącego sosu dodajemy ugotowany makaron spaghetti, a następnie przekładamy danie na głęboki talerz. Gotowi na makaronową ucztę?
Jeszcze więcej pomysłów na ciekawe dania, których przygotowanie sprawi dzieciom wiele frajdy i doda im energii podczas zabaw na świeżym powietrzu, znajdziemy na www.winiary.pl.
###
WINIARY to marka, która od lat jest gwarancją sukcesu w kuchni. Jej produkty inspirują współczesne panie domu do przygotowywania najsmaczniejszych potraw dla całej rodziny. Zupy, majonezy, buliony, sosy, Pomysły na…, dania instant, przyprawy, galaretki, kisiele czy budynie – w sumie ponad 230 różnych produktów kulinarnych WINIARY, które pozwalają w szybki i prosty sposób przyrządzić domowy posiłek. Na stronie www.winiary.pl panie domu znajdą przepisy oraz inspiracje kulinarne na każdy dzień. Produkty marki WINIARY rokrocznie zdobywają liczne nagrody przyznawane przez konsumentów i detalistów. W 2011 oraz 2012 roku redakcja „Rzeczpospolitej” przyznała marce WINIARY prestiżowy tytuł Najmocniejszej Marki Roku.