Reklama

Na co uważać przy grillowaniu?

Potrawy przygotowywane w plenerze, bezpośrednio na ogniu są wyjątkowo smaczne i aromatyczne. Zanim weźmiemy się za grillowanie, warto poznać kilka ważnych zasad.

Wybieramy grill

Lepiej wybrać grill nieco cięższy, bo jest stabilniejszy. Ważne, by był łatwy do rozłożenia i miał regulowane nóżki. Praktyczny jest model z podwójnym rusztem i bocznymi półkami. Na dolnym ruszcie pieczemy potrawy, na górnym dopiekamy je lub podgrzewamy, zaś na półkach trzymamy np. przyprawy.

Niezbędne przybory

Będą nam potrzebne: węgiel drzewny (najlepiej z drzew liściastych), widelce lub szczypce do potraw, ruszty do ryb oraz dziurkowane tacki z grubej aluminiowej folii, które zapobiegają spływaniu tłuszczu na ogień. Przydatny bywa miech do podsycania ognia oraz podpałka. Tej ostatniej nie należy używać w trakcie pieczenia - jej opary są niezdrowe.

Reklama

Nie wolno dodawać do węgla papieru, desek, dykty czy innych odpadów. Wydzielają podczas spalania szkodliwe substancje.

Zasady pieczenia

Trzeba poczekać pół godziny, aż węgiel się "przepali" i powstanie żar. Gdy węgle pokryją się szarym popiołem, warto posypać je odrobiną ziół, by dym ładnie pachniał, i można rozpocząć grillowanie.

Mięso trzeba często obracać, unikając nakłuwania, bo wtedy wycieka sok. Cielęcinę i wieprzowinę należy dobrze wysmażyć, wołowina może być lekko krwista. Drób zdejmujemy z rusztu, gdy po nakłuciu nie wypływa z niego różowy płyn.

Życie na gorąco 25/2011

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy