Reklama

Nieco czarów, czyli Mojito

Darek Gosiew, z urodzenia krakowianin, zwiedził prawie całą Amerykę Łacińską. Odwiedził m.in. Ekwador, Meksyk, Gujanę Francuską, Boliwię, Chile, a także Kubę. Za dwa lata zamierza wyjechać do Ekwadoru na stałe i osiedlić się w jednej z przepięknych miejscowości nad rzeką Rio Napo. Dziś zdradza sekrety receptury słynnego najstarszego kubańskiego long drinka o nazwie ‘Mojito’.

Darek Gosiew, z urodzenia krakowianin, zwiedził prawie całą Amerykę Łacińską. Odwiedził m.in. Ekwador, Meksyk, Gujanę Francuską, Boliwię, Chile, a także Kubę. Za dwa lata zamierza wyjechać do Ekwadoru na stałe i osiedlić się w jednej z przepięknych miejscowości nad rzeką Rio Napo. Dziś zdradza sekrety receptury słynnego najstarszego kubańskiego long drinka o nazwie ‘Mojito’.

 

Składniki :

2 łyżeczki cukru trzcinowego,

4 listki świeżej mięty, która daje aromat,

jedna czwarta limonki (kwadraciki)

odrobina soku z cytryny

lód

uzupełnić wodą gazowaną

 

-Drewnianym przyrządem wyciska się lemonki by szybciej puściły sok i by wszystkie składniki szybciej się zmieszały. Koktajl ten pijał Hemingway podczas pobytu w Hawanie – tłumaczy Darek Gusiew z Krakowa, podróżnik, który wielokrotnie odwiedzał Kubę i zwiedził całą Amerykę Łacińską.

Reklama

Zamiast drewnianego solidnego mieszadła można użyć blendera. Wszystkie składniki należy wymieszać długą łyżką lub dodać mieszadełko. Oczywiście najbardziej popularną wersją tego long drinku jest ta z dodatkiem 40 ml białego rumu. Szklankę można udekorować cząstką limonki i gałązką mięty. Mojito [czyt. mohito] podaje się w szklance do long drinków i sączy się przez słomkę o dowolnej porze dnia.

Ten najstarszy kubański koktajl alkoholowy ma orzeźwiający słodko – kwaśno – miętowy smak. Za jego pierwowzór uważa się drink wymyślony przez szesnastowiecznego angielskiego korsarza Richarda Drake’a, podwładnego Sir Francisa Drake’a. Nosił on nazwy Draque, Drak lub Drac jednak, gdy ‘aquardiente’ [dosł. ognista woda], czyli prymitywna fora rumu została zastąpiona mniej gorzkim rumem przybrał on nazwę Mojito. Słowo to pochodzi od afrykańskiego ‘mojo’, które oznacza niewielkie czary. 

Składniki :

2 łyżeczki cukru trzcinowego,

4 listki świeżej mięty, która daje aromat,

jedna czwarta limonki (kwadraciki)

odrobina soku z cytryny

lód

uzupełnić wodą gazowaną

 

- Drewnianym przyrządem wyciska się lemonki by szybciej puściły sok i by wszystkie składniki szybciej się zmieszały. Koktajl ten pijał Hemingway podczas pobytu w Hawanie – tłumaczy Darek Gusiew z Krakowa, podróżnik, który wielokrotnie odwiedzał Kubę i zwiedził całą Amerykę Łacińską.

Zamiast drewnianego solidnego mieszadła można użyć blendera. Wszystkie składniki należy wymieszać długą łyżką lub dodać mieszadełko. Oczywiście najbardziej popularną wersją tego long drinku jest ta z dodatkiem 40 ml białego rumu. Szklankę można udekorować cząstką limonki i gałązką mięty. Mojito [czyt. mohito] podaje się w szklance do long drinków i sączy się przez słomkę o dowolnej porze dnia.

Ten najstarszy kubański koktajl alkoholowy ma orzeźwiający słodko – kwaśno – miętowy smak. Jednym słowem jest pyszny, szczególnie dobrze smakuje w upalne dni. Za jego pierwowzór uważa się drink wymyślony przez szesnastowiecznego angielskiego korsarza Richarda Drake’a, podwładnego Sir Francisa Drake’a. Nosił on nazwy Draque, Drak lub Drac jednak, gdy ‘aquardiente’ [dosł. ognista woda], czyli prymitywna fora rumu została zastąpiona mniej gorzkim rumem przybrał on nazwę Mojito. Słowo to pochodzi od afrykańskiego ‘mojo’, które oznacza niewielkie czary.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama