Reklama

Nieco czarów, czyli Mojito

Darek Gosiew, z urodzenia krakowianin, zwiedził prawie całą Amerykę Łacińską. Odwiedził m.in. Ekwador, Meksyk, Gujanę Francuską, Boliwię, Chile, a także Kubę. Za dwa lata zamierza wyjechać do Ekwadoru na stałe i osiedlić się w jednej z przepięknych miejscowości nad rzeką Rio Napo. Dziś zdradza sekrety receptury słynnego najstarszego kubańskiego long drinka o nazwie ‘Mojito’.

Darek Gosiew, z urodzenia krakowianin, zwiedził prawie całą Amerykę Łacińską. Odwiedził m.in. Ekwador, Meksyk, Gujanę Francuską, Boliwię, Chile, a także Kubę. Za dwa lata zamierza wyjechać do Ekwadoru na stałe i osiedlić się w jednej z przepięknych miejscowości nad rzeką Rio Napo. Dziś zdradza sekrety receptury słynnego najstarszego kubańskiego long drinka o nazwie ‘Mojito’.

 

Składniki :

2 łyżeczki cukru trzcinowego,

4 listki świeżej mięty, która daje aromat,

jedna czwarta limonki (kwadraciki)

odrobina soku z cytryny

lód

uzupełnić wodą gazowaną

 

-Drewnianym przyrządem wyciska się lemonki by szybciej puściły sok i by wszystkie składniki szybciej się zmieszały. Koktajl ten pijał Hemingway podczas pobytu w Hawanie – tłumaczy Darek Gusiew z Krakowa, podróżnik, który wielokrotnie odwiedzał Kubę i zwiedził całą Amerykę Łacińską.

Reklama

Zamiast drewnianego solidnego mieszadła można użyć blendera. Wszystkie składniki należy wymieszać długą łyżką lub dodać mieszadełko. Oczywiście najbardziej popularną wersją tego long drinku jest ta z dodatkiem 40 ml białego rumu. Szklankę można udekorować cząstką limonki i gałązką mięty. Mojito [czyt. mohito] podaje się w szklance do long drinków i sączy się przez słomkę o dowolnej porze dnia.

Ten najstarszy kubański koktajl alkoholowy ma orzeźwiający słodko – kwaśno – miętowy smak. Za jego pierwowzór uważa się drink wymyślony przez szesnastowiecznego angielskiego korsarza Richarda Drake’a, podwładnego Sir Francisa Drake’a. Nosił on nazwy Draque, Drak lub Drac jednak, gdy ‘aquardiente’ [dosł. ognista woda], czyli prymitywna fora rumu została zastąpiona mniej gorzkim rumem przybrał on nazwę Mojito. Słowo to pochodzi od afrykańskiego ‘mojo’, które oznacza niewielkie czary. 

Składniki :

2 łyżeczki cukru trzcinowego,

4 listki świeżej mięty, która daje aromat,

jedna czwarta limonki (kwadraciki)

odrobina soku z cytryny

lód

uzupełnić wodą gazowaną

 

- Drewnianym przyrządem wyciska się lemonki by szybciej puściły sok i by wszystkie składniki szybciej się zmieszały. Koktajl ten pijał Hemingway podczas pobytu w Hawanie – tłumaczy Darek Gusiew z Krakowa, podróżnik, który wielokrotnie odwiedzał Kubę i zwiedził całą Amerykę Łacińską.

Zamiast drewnianego solidnego mieszadła można użyć blendera. Wszystkie składniki należy wymieszać długą łyżką lub dodać mieszadełko. Oczywiście najbardziej popularną wersją tego long drinku jest ta z dodatkiem 40 ml białego rumu. Szklankę można udekorować cząstką limonki i gałązką mięty. Mojito [czyt. mohito] podaje się w szklance do long drinków i sączy się przez słomkę o dowolnej porze dnia.

Ten najstarszy kubański koktajl alkoholowy ma orzeźwiający słodko – kwaśno – miętowy smak. Jednym słowem jest pyszny, szczególnie dobrze smakuje w upalne dni. Za jego pierwowzór uważa się drink wymyślony przez szesnastowiecznego angielskiego korsarza Richarda Drake’a, podwładnego Sir Francisa Drake’a. Nosił on nazwy Draque, Drak lub Drac jednak, gdy ‘aquardiente’ [dosł. ognista woda], czyli prymitywna fora rumu została zastąpiona mniej gorzkim rumem przybrał on nazwę Mojito. Słowo to pochodzi od afrykańskiego ‘mojo’, które oznacza niewielkie czary.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy