Obiad dla jarosza
Pełnowartościowe dania dla osób, które zrezygnowały z jedzenia mięsa.
Składniki na 4 porcje: 6 dużych filetów z soli, 1 brokuł, pół pęczka natki, pół pęczka koperku, 1 łyżeczka łagodnej musztardy, sok z 1 cytryny, 15 dag wędzonego łososia w plasterkach, 1 łyżka oliwy, 100 ml wina wytrawnego białego, 2 listki laurowe, 8 ziarenek czarnego pieprzu, 2,5 dag masła, 20 dag makaronu szerokie wstążki, 2,5 dag mąki, 15 dag śmietany kremówki, sól, pieprz, szczypta cukru, koperek do dekoracji
1. Brokuły podzielić na różyczki. Filety z soli umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż. Koperek i natkę opłukać, drobno posiekać. Musztardę wymieszać z oliwą i ziołami. Przyprawić solą i pieprzem. Posmarować kawałki ryby, przykryć plasterkami łososia, ciasno zrolować, pospinać wykałaczkami. Do garnka wlać sok z cytryny, 500 ml wody i wino. Dodać ziarenka czarnego pieprzu i listki laurowe, lekko posolić. Doprowadzić do wrzenia. Do garnka włożyć roladki, gotować około 8 minut.
2. W drugim garnku zagotować osoloną wodę, włożyć makaron, gotować 10 minut. Na 5 minut przed końcem do makaronu dołożyć różyczki brokułów.
3. Roladki ostrożnie wyjąć z wywaru. Trzymać w cieple, żeby nie wystygły. Odmierzyć 300 ml wywaru z gotowania ryby. W garnku stopić masło, oprószyć mąką, zasmażyć, nie rumieniąc. Stale mieszając, do zasmażki dolewać rybny wywar oraz śmietanę. Gotować razem 1-2 minuty. Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
4. Makaron z brokułami odcedzić, przełożyć na talerze. Obok ułożyć roladki z soli. Całość polać sosem. Udekorować koperkiem.
Składniki na 4 porcje: 250 g soi, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 jabłko, 3 łyżki oleju, 2 łyżeczki papryki mielonej, pieprz, sól, 2 łyżki przecieru pomidorowego
1. Soję przez noc namoczyć w zimnej wodzie. Odcedzić, zalać świeżą wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować na półmiękko. Pod koniec posolić.
2. W rondelku rozgrzać olej, podsmażyć posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek. Dodać przecier i mieloną paprykę. Podlać częścią wywaru z soi. Po chwili dołożyć odcedzone ziarna soi i pokrojone w kosteczkę jabłko. Krótko poddusić, w razie potrzeby dolewać wywar sojowy. Doprawić solą, pieprzem. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Składniki na 6 porcji: 12,5 dag cukru pudru, 1-2 łyżki soku z cytryny, 4 dag masła, 25 dag mąki, 3 dag cukru kryształu, 1 op. cukru wanilinowego, 1 żółtko, 125 ml mleka, 2 dag drożdży, 15 dag kandyzowanych owoców i skórek z cytrusów
1. Białko ubić z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Pianę z białek przełożyć do szprycy z końcówką-gwiazdką. Na pergamin wycisnąć kwiatki, suszyć je całą noc.
2. W miseczce wymieszać mąkę z solą, cukrem kryształem i wanilinowym. Dodać oba żółtka. Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże. Wlać do miseczki. Ze składników zagnieść gładkie ciasto, pod koniec dodać stopione masło. Odstawić pod przykryciem na 40 minut w ciepłe miejsce.
3. Wyrośnięte ciasto zagnieść z drobno pokrojonymi kandyzowanymi owocami i skórkami cytrusów. Podzielić na 6 porcji, przełożyć do żaroodpornych, wysokich foremek (poj. 200 ml) - uprzednio natłuszczonych i oprószonych tartą bułką. Odstawić na 20 minut do podrośnięcia. Piec 15 minut w 200°C. Po wystudzeniu muffinki udekorować bezowymi kwiatkami. Oprószyć cukrem pudrem.
Życie na gorąco 23/2011